Három évtizedes együttműködés

2023.06.12. 17:30

Átadták az újjáépített kommandói iskolát

Harminc éve, 1993 júniusában kötött testvérmegyei együttműködési megállapodást a Veszprém Vármegyei Önkormányzat és Kovászna Megye Tanácsa. A felek egy záradék aláírásával erősítették meg a több évtizedes együttműködést Sepsiszentgyörgyön, Kovászna Megye Tanácsa ünnepi közgyűlése keretében. Az erről szóló dokumentumot Polgárdy Imre és Tamás Sándor látta el kézjegyével. Az ünnepségen részt vett több olyan vármegyei település delegációja is, amely Kovászna megyei testvértelepülési kapcsolattal rendelkezik, köztük Veszprém, Alsóörs, Balatonfüred, Tapolca, Pápa és Taliándörögd.

NA

Három évtizedes együttműködés

Forrás: Veszprém Vármegyei Önkormányzat

Polgárdy Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke B. Hegedűs Piros festőművész erre az alkalomra készült Hajnali szellő című alkotását adta át a házigazdának a művész társaságában.

A Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott: „Veszprém vármegye és annak sok-sok települése komolyan vette a magyar nemzet ügyét, ezért szólt az elmúlt három évtized az építkezésről, amely képessé tehet minket arra, hogy összetartsunk egy történelmi okokból földrajzilag osztott nemzetet. Olyan eszköz, amely képes megszerkeszteni és megépíteni az egyetértés útját. Együttműködésünk az alaptörvény betűjétől a hétköznapi feladatokig öleli fel közös dolgainkat. Gondja van a lélekre, de gondja van a téglára, a tankönyvre is.”

A jubileumi programok sorában átadták az újjáépített kommandói, Horn Dávid Általános Iskolát is. A létesítményben 2017 januárjában pusztított tűz. Az intézmény javára a Veszprém Vármegyei Önkormányzat szervezett gyűjtést, a felajánlott 2,7 millió forintból fejlesztő és interaktív eszközöket, valamint szabadidős és sporteszközöket vásárolt az iskola az újjáépítést követően.

Polgárdy Imre az átadáson azt mondta, büszke, mert Veszprém vármegye ismét bebizonyította, akkor sem feledkezik meg határon túli magyar testvéreinkről, amikor a legnagyobb a baj. Az összefogás, a segíteni és tenni akarás a legszebb gesztus, amit ilyenkor adhatunk, hiszen a magyar testvéreink iránt érzett tisztelet és szeretet pénzre nem váltható.

Az ünnepélyes átadáson köszöntőt mondott többek között Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter is. A Veszprém vármegyei delegáció részt vett az Óriáspince-tetőn rendezett Székely vágtán is, és megnézhette a Háromszék Táncegyüttes folklórelőadását Sepsiszentgyörgyön. A zenés-táncos előadás a 200 éve született Petőfi Sándor emléke előtt tiszteleg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában