Nemzetközi találkozó Veszprémben

2023.06.27. 20:00

Balettverseny és mesterkurzusok

Közel húsz ország több mint 150 balettnövendéke versenyez egymással a héten az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központban.

NA

A versenyzők több korcsoportban és kategóriában lépnek színpadra

Fotó: Benkő Péter

Az első alkalommal megrendezett Hungarian Ballet Grand Prix hétfőn kezdődött és a csütörtök esti gálaműsorral zárul a programnak otthont adó ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központban. A versenyprogramon túl a szervezők mesterkurzusokkal és Balaton-parti szabadidős programokkal is várják a 7–18 éves balettnövendékeket, közölték a szervezők. – Egy, a Hungarian Ballet Grand Prix-hez hasonló verseny nemcsak az utánpótlás-nevelés és a szakmai találkozások miatt fontos, de egy ország kulturális életének nemzetközi ismertsége és elismertsége szempontjából is kiemelt jelentőségű – mondta a debütáló nemzetközi verseny kapcsán Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a zsűri elnöke. 

A Veszprém–Balaton Európa Kulturális Főváros 2023 programsorozat keretében megvalósuló nemzetközi verseny zsűrijében a hazai és nemzetközi balettélet kiválóságai kaptak helyet. Az elismert hazai és külföldi mesterek jóvoltából délelőttönként kurzusokon vehetnek részt a fiatalok, míg délután a versenyprogramot tartják. A növendékeknek Aradi Mária, Balázsi Gergő Ármin, Dózsa Imre, Leblanc Gergely, Pongor Ildikó, valamint Agnese Andersone, Tatiana Melnik, Mirzoyan Albert és Viktória Podolszkaja is mesterkurzust tart. Zsűritagként és a verseny díszvendégeként Veszprémbe érkezik Kateryna Kukhar, az Ukrán Nemzeti Opera prímabalerinája, a Kijevi Nemzeti Balettiskola igazgatója is.  A verseny döntőjét június 28-án rendezik. 

A legjobb táncosok a szakma nagyágyúinak elismerésén túl a Junior Grand Prix-t, valamint a Youth Grand Prix-t nyerhetik el – az előbbivel 1000, utóbbival 2000 euró pénzjutalom jár. A rendezvény csütörtökön este díjátadóval és gálaműsorral zárul, ahol a legjobb eredményt elérő növendékek és a Magyar Állami Operaház balettcsillagai is látványos produkcióval lépnek fel. A Hungarian Ballet Grand Prix programjai – a mesterkurzusokat kivéve – nyilvánosak, és jegy ellenében látogathatók. A rendezvényt a Magyar Nemzeti Balettintézet és a Magyar Állami Operaház Balettnövendékeiért Alapítvány gondozásában, a Magyar Állami Operaház szakmai támogatásával szervezik meg. NA  

képalá: A versenyzők több korcsoportban és kategóriában lépnek színpadra

Fotó: Benkő Péter (ftp, 06. 27.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában