Nem árt az óvatosság

2023.06.05. 15:00

Kémkedő mobil app Androidon

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet legutóbb kiadott tájékoztatása szerint az egyik sokak által kedvelt mobil alkalmazás rosszindulatú kódot tartalmaz és adatokat továbbít arról az eszközről, amelyre telepítették.

Szijártó János
Az alkalmazás ma is elérhető a Google Play áruházban, ám a Nemzeti Kibervédelmi Intézet felhívása óvatosságra int Illusztráció: Szijártó János

Mint közleményükben írták, a szóban forgó trójai Android alkalmazást több mint 50 ezer alkalommal töltöttek le a Google Play áruházból. Az iRecorder – Screen Recorder nevű alkalmazás eredetileg 2021. szeptember 19-én jelent meg az áruházban. A rosszindulatú funkciók viszont csak később kerültek az alkalmazásba, valószínűleg az 1.3.8-as verzióban, amely 2022 augusztusában jelent meg először. Az iRecorder ártalmatlan verziójához hozzáadott rosszindulatú kód a nyílt forráskódú, egy távoli hozzáférést biztosító trójai programon (AhMyth Android RAT) alapul. Amellett, hogy képernyőfelvételt képes készíteni az eszközről, jogtalanul hozzáfér a telefon mikrofonjához, továbbá az így elkészült felvételeket képes továbbítani a Command-and-Control (C&C) központi szervernek.

Emellett a mentett weboldalakat, képeket, hang-, videó- és dokumentumfájlokat, valamint meghatározott kiterjesztéssel rendelkező fájlokat is képes kiszivárogtatni az eszközről. Ez a viselkedés arra utalhat, hogy a program egy kémkedési kampány része, azonban a szakemberek az alkalmazást mindeddig nem tudták egy konkrét rosszindulatú csoporthoz rendelni.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában