Előkerült a múlt

2023.06.24. 07:00

Régészeti kincsekre leltek a várbörtön felújítása során (videó)

Többek között két ezüst denár is felszínre került, melyek mindegyike 17. századi, az egyik II. Mátyás 1618-as verete, a másik igen kopott, körirata nem kiolvasható. De ennél nagyobb dolgokat is megtaláltak.

Cseh Zoltán

Évente több tízezer látogatóra számítanak, ha elkészül a várbörtön

Fotó: Cseh Zoltán / veol.hu

A veszprémi várbörtön romantikus stílusú, többszintes épülete a történelmi városközpontban, védett építészeti környezetben, a várhegy nyugati oldalán található. A megye 1846-ban döntött a börtön megépítéséről. A rendelkezésre álló adatok szerint 1853-tól egészen 2003 májusáig büntetés-végrehajtási intézményként működött.  

A Veszprémi Törvényszék és a Laczkó Dezső Múzeum együttműködésének köszönhetően 2015. május 6-án nyílt meg a látogatók előtt a veszprémi Várbörtön mínusz harmadik szintje kiállítótérként, de sajnos csak elég nehézkesen, előzetes regisztráció révén lehetett látogatni, kizárólag a Törvényszék bejáratán keresztül. A belépést szigorú szabályokhoz - csomag- és ruházatvizsgálathoz – kötötték, így a kiállítás a várba érkező látogatók számára csak korlátozottan volt elérhető. A várbörtön mozgássérültek részére egyáltalán nem volt látogatható, hiszen két lépcsőház vezetett le a kiállító térbe, lift pedig nem működik az épületben. A tervezés egyik fontos feladata az volt a Várbörtön megújítása mellett, hogy könnyebben megközelíthető legyen és mindenki számára elérhetővé váljon.

A cél, hogy a felújított Várbörtön kiállítása az épület idővonalát egészében jelenítse meg. A VEB 2023 Zrt. és a Laczkó Dezső Múzeum közös gondolkodása révén egy teljesen megújult múzeum várja majd a látogatókat, mely feldolgozza az 1859-2003-as éveket.

Milyen leletekre leltek a régészek? Hol tart a beruházás? Mi várja majd a közönséget, ha elkészül? Erre kerestük a választ a -3. emeleten.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában