Várpalota

2023.06.19. 19:00

Úrnapi körmenet a Hunyadi téren

Úrnapját ünnepelték a katolikus hívők a várpalotai Nagyboldogasszony-templomban. Az ünnepi szentmisét követően egy négy stációból álló körmenet járta be a Hunyadi Mátyás teret.

Szabó Péter Dániel

Várpalotán szeretnék hosszú évek után tartottak újra úrnapi körmenetet Fotó: Szabó Péter Dániel

A templomon kívüli úrnapi körmenet hagyománya az ötvenes években szűnt meg Várpalotán, ezután csak a templom falain belül tartották meg. Nagy Károly atya 1992-től igyekezett újra feléleszteni a hagyományt, eleinte szerényebb keretek között, ám akkor még nem sikerült minden évben a templomom kívül megtartani. 

Fódi Ákos plébános kérdésünkre elmondta, azért tartották meg újra a körmenetet, mert véleménye szerint fontos, hogy ezzel a hívek a templomon kívül is tanúságot és hitvallást tegyenek Krisztus mellett.

Az Úrnapja katolikus ünnep az eucharisztia tiszteletére, teljes nevén az Úr Szent Testének és Szent Vérének ünnepe. Magyarországon és több más országban a húsvéti időt lezáró pünkösdvasárnap után két héttel tartják. Gyökerei a 13. századig nyúlnak vissza. 

A körmeneten Magyarországon más országoktól eltérően négy stáció van. Négy oltárt állítanak, amelyet a pappal és az oltári szentséggel végig járnak a hívek. Az úrnapi körmenetnek saját liturgiája van. A stációknál evangéliumot olvasnak és a pap az égtájak felé áldást oszt. Ilyenkor azokért is imádkoznak, akiket a négy égtáj felé osztott áldás akaratlanul is elér. Az első adatok magyarországi megünnepléséről 1292-ből valók. A várpalotai körmeneten közreműködött a helyi Bányász fúvószenekar. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában