A városvédőket látják vendégül Tapolcán

2023.07.14. 07:00

Az apró hidak, összekötő kapcsok helyben találhatók

A Ráday Mihály Város- és Faluvédők Szövetsége XL. Országos konferenciájának idén Tapolca ad otthont, az eseményt a helyi Városszépítő Egyesület szervezte a Tamási Áron Művelődési Központban.

Tóth B. Zsuzsa

Navracsics Tibor beszédében hangsúlyozta, hogy az a jó európai, aki az európai identitást a többi identitás kiteljesedéseként éli meg

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A rendezvény fővédnöke, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy az a jó európai, aki az európai identitást a többi identitás kiteljesedéseként éli meg, hiszen csak ő tudja felfedezni azt, hogy a nyelv, a kultúra, a hagyományok ellenére is mennyi tényező van, amely összeköti az Európa különböző részein élőket. 

– Az apró hidak, összekötő kapcsok helyben találhatók, városokban, falvakban. Hiszen bárhol járunk, rögtön felismerünk egy templomot, felismerjük a hősöket a szobrokban, ismerjük a szüleinktől tanult szokásokat, és biztonsággal alkalmazhatjuk azokat Európa más településein is. Ez az, ami Európát kulturális közösségé teheti és teszi, és ez, ami a szövetség számára küldetést ad. Önök felvállalják a helyi identitást, és tesznek azért, hogy a település, ahol születtek, ahol élnek, ápolt legyen, megmaradjanak a hagyományai, helyi identitásai, amelyekre a nemzeti identitások épülnek. Tehát önök egyben az európai szövetség tagjai is. Megmutatják, hogy az európaiságban mi a magyar, és a magyarban mi az európaiság – mondta a miniszter. 

A konferencia védnöke, Dobó Zoltán polgármester szintén az identitás fontosságáról beszélt. – Az épület, amelyben most ülünk, egykor zsinagóga volt, és egy szocialista iparvállalat építette át művelődési otthonná, most pedig a város kulturális életét éljük itt. Az épület fennmaradásánál nem kell ékesebb bizonyíték arra, hogy miként állunk mi az őseinkhez és a hagyatékhoz, amelyet csak kölcsönbe kaptunk – mondta a polgármester. 

A megjelenteket üdvözölve Bertalan András, a Tapolcai Városszépítő Egyesület elnöke méltatta, hogy negyven esztendeje jönnek össze azok az azonos értékrendet valló emberek, akik számára fontos, hogy az őseik által létrehozott épített örökséget megóvják, őrizzék az utókor számára. Az idei rendezvény különleges a helyiek számára azért, mert immár másodszor lehetnek házigazdái az eseménynek, és mert jubileumi az esztendő. Az országos szövetség mellett a Tapolcai Városszépítő Egyesület szintén alakulása 40. évfordulóját ünnepli. 

Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnöke bemutatta a 30 éves társaságot. Hangsúlyozta, hogy elsődleges feladatuk a helytörténeti kutatás, a műemlékek leltározása, felmérése. Fontos, hogy a magyar közösség, fiatalság ismerje meg a történelmi örökséget, védje és legyen büszke rá. 

Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság elnöke arról beszélt, hogy akik itt vannak, azok a múlttal foglalkoznak. – Lehet, hogy tudják, vagy nem, de a jövő érdekében teszik. A műemlékvédelem fejlődéstörténete olyan egyedi szemléletet képvisel, mint semmi más tudomány. A jövő szemlélete, mert  ha valamit érdemben akar alkotni, olyan figyelmessége a múlt, egymás, a környezet iránt semmilyen más tudománynak nincs. Amikor ezek közül valami mellett elmegyünk, kevesebbek leszünk – mondta az elnök.   

Mivel Széphegyi László, a Ráday Mihály Város- és Faluvédő Szövetség elnöke betegsége miatt távol maradt, üdvözletét is tolmácsolta Bődi Lívia alelnök, aki a szövetség múltjának állomásait és céljait elevenítette fel. 

A konferencia keretében bemutatkozott a város és környéke a 30 településről érkező kétszáz vendégnek, a moziban nyílt meg a szövetség által a gyermekeknek kiírt pályázat kiállítása, a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban a helyi, most 40 éves Városszépítő Egyesület történetét bemutató tárlatot láthatják az érdeklődők. 

A konferencia résztvevőinek Bertalan Csaba mutatta be a város épített és természeti értékeit
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A konferencia alatt pénteken a műemlékvédelem, környezetvédelem, kulturális értékek megmentése témákban hallhatnak előadásokat a résztvevők. Ezt egészítik ki a szekciókban végzett tematikus szakmai fórumok, melynek során ajánlásokat fogalmaznak meg a szakmai irányítók felé. Az üléseken szó lesz a megyei uniós fejlesztésekről, a műemlékvédelmi törvényről, a veszprémi vár felújításáról, a keszthelyi Szent Miklós-temetőkápolna freskóiról, a tapolcai ózsinagógáról, a tapolcai, sümegi, zalaegerszegi református templomról, Tapolca építészeti arculatáról, műemlékvédelmi megoldásokról. Vukoszávlyev Zorán, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára műemlékeink rangjáról beszél. Terítékre kerül a tapolcai barlangrendszer megóvása, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tevékenysége, a környezetért tevékenykedő fiatalok munkája. A plenáris és szekcióülések mellett a konferencián 11 Podmaniczky-díjat adnak át, valamint a vándorbotot és a jubiláló egyesületek okleveleit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában