Lókútra vezető rokoni szálak

2023.07.30. 07:00

Családfakutatók családias találkozója bakonyi sváb felmenőikre kíváncsiakkal

Tizenhatodrészt lókúti származású a hegyesdi asszony, aki juhászkodó elei nyomát keresi, a családi legendárium szerint egyik felmenője Kossuth gyermekeire vigyázott. Hozzá hasonlóan családfakutatásba kezdők érkeztek, még Amerikából is, rokoni szálakat felfejtve Lókútra, a Bakonyi Svábok Kerekasztala Hazaváró Napjára.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

Lókúton összefutnak a bakonyi svábok rokoni szálai. Ez volt a benyomása több résztvevőnek a rendezvényen, amelyen a családfakutatás szakemberei azoknak adtak tanácsokat, akik még épp csak elkezdték felrajzolni a saját családfájukat. A velük megosztott tapasztalatokat és a helyszínen kirakott iskolai anyakönyveket kincsnek nevezték a sváb őseiket keresők. Érkeztek Budaörsről, Nagykőrösről, Gyulafirátótról, Bakonypéterdről, Bakonynánáról, Herendről, Márkóról és Eplényből. Az Amerikából ideutazott hölgy édesapja Pénzeskúton, a ma Pénzesgyőrhöz tartozó részen élt. 

Sümeginé  Hegyi Ilona Adelheid lókúti polgármester, aki szintén foglalkozik családtörténetkutatással, úgy véli, a hozzá hasonló szenvedéllyel, felkészültséggel rendelkezők családot alkotnak és szívesen bővítik körüket a felmenőikre, eleik sorsára, életének alakulására kíváncsiakkal. Ezért szervezte meg a családias hangulatú találkozót, amihez német nyelvű, hímzett falvédők kiállítása, mesterségek, többek közt az üvegfújás bemutatás kapcsolódott. 

Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros, történész, a Veszprém Vármegyei Honismereti Egyesület elnöke a németek betelepítésére vonatkozó két tévhitet igyekezett eloszlatni előadásában. Az egyik, hogy főként királyi – Mária Terézia és II. József idejében – történt intézkedéseknek köszönhető érkezésük. Valójában ezek az uralkodók tényleg tudatosan, hajókkal hoztak a Délvidékre, határőrző szerepre szánt svábokat, azonban sokkal többen jöttek korábban és földesurak szervezésében. A másik, amit sokan rosszul tudnak, hogy főként szegények, züllött életmódot folytatók kerültek hazánkba. Valójában meghatározott vagyonnal kellett bírniuk és iparos szaktudással rendelkeztek, így ezek a családok alapozták meg a Bakony iparát, egykor Lókúton például üveghuta működött nekik köszönhetően.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában