Beszedik a sárga kukákat

2023.07.09. 15:00

Hogyan tovább, lakossági használtsütőolaj-gyűjtés? (Frissítve)

Szápárról elviszik a sárga, a lakossági használt sütőolaj gyűjtésére alkalmas kukát, és úgy tudni, máshonnan is. Megkérdeztük a Mohut, hogyan változhat ennek és a kupakgyűjtésnek a megoldása a július 1-től felálló új hulladékgazdálkodási rendszerben, aminek a célja az egységesítés és az újrahasznosítás növelése.

Rimányi Zita

A cseszneki kupakgyűjtő fémszív közelében kapott helyet korábban a sárga edény, amiben a lakosság a használt sütőolajat helyezhette el

Fotó: Rimányi Zita/Napló

A szápári önkormányzat hivatalos felületén tette közzé a következőket: "Nincs megegyezés, Szápáron is beszedik a használtsütőolaj-gyűjtőt. A Hulladékgazdálkodási Zrt. és a H-Bio Kft. a lakossági használt sütőolaj gyűjtésére vonatkozóan nem tudott megállapodni, ezért beszedte a kihelyezett gyűjtőedényét Szápáron a Coop bolt melletti szelektív hulladékgyűjtő szigeten, valamint országosan több száz helyen."

Korábbi cikkeink szerint ilyen gyűjtőedény működött vármegyénkben nemcsak Szápáron, hanem többek közt Cseszneken, Bakonynánán, Pápateszéren és Porván is. 

Elküldtük kérdéseinket a Mohu MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nek arra vonatkozóan, hol helyezhetik el a továbbiakban a használt sütőolajat a lakosok. Élelmiszerüzletek, benzinkutak gyűjtőiben? Máshol? A jótékony, fémszíves kupakgyűjtés kapcsán szintén továbbítottuk olvasóink kérdéseit a szolgáltatónak. Lesz erre lehetőség a továbbiakban, vagy esetleg más formában megmaradhat ez a támogatási rendszer? – kérdeztük meg, ahogy azt szintén, az új rendszerben nagyobb arányban tudja-e majd feldolgozni a társaság a műanyag italospalackokat és külön a kupakjaikat is.

A Mohu Zrt. válasza szerint július 1-jétől koncessziós szerződés keretében átvette a magyar hulladékgazdálkodási feladatokat. "Mint mindenben, a használt sütőolaj begyűjtése kapcsán is a legmagasabb színvonalú szolgáltatásra törekszünk. A cégünk célja, hogy a gyűjtőedényeket minél hamarabb pótolja, hogy a lakosság továbbra is folyamatosan igénybe vehesse a használtsütőolaj-pontokat. Veszprémben már zajlanak a tárgyalások kilenc új gyűjtőpont kihelyezéséről és a többi érintett városban is zajlik a felmérés a pótlásokra. Az új edények kihelyezéséről a helyi sajtót tájékoztatni fogjuk" – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben. Azt szintén tartalmazta a tájékoztatás, hogy a koncesszió indulásával bizonyos keretfeltételek változtak, de már folyamatban vannak azok az előkészületek és megállapodások, amelyekkel biztosítják, hogy folytatódhasson a karitatív célokra történő kupakgyűjtés, ezért azokkal a gyűjtőpontokkal és hulladékhasznosítókkal állapodtak meg, akik jelenleg is részt vesznek ebben a folyamatban. "Azon dolgozunk, hogy a karitatív célra gyűjtött kupakok átvétele és gyűjtése folyamatos legyen" – szögezi le a társaság közleménye. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában