Sajtótájékoztató a Pannon Egyetemen

2023.07.27. 17:30

Idén közel 70 százalékkal emelkedett az állami finanszírozásban felvételt nyert hallgatók száma

A Pannon Egyetem sajtótájékoztató keretében közölte csütörtökön a felvételi eredményeit a 2023/2024-es tanévre vonatkozóan.

Horváth Virág

Fotó: Szabó László/Pannon Egyetem

Az idei felvételi eljárásban a Pannon Egyetem messze az országos átlagot meghaladóan javította piaci pozícióját a vidéki egyetemek között. A 2023/2024. évi általános eljárás keretében összesen 2175 jelentkező kapott pozitív felvételi döntést. A felvettek 88,4 százaléka állami ösztöndíjas képzésen tanulhat. A felvett hallgatók közül 1513 fő alapszakra, 398 fő mesterszakra, 8 fő osztatlan képzésre, 256 fő pedig felsőoktatási szakképzésre iratkozhat be idén szeptemberben. A felvett hallgatók 54,9 százaléka nappali képzésre, valamint 44,6 százaléka levelezős képzésre került be.

Az idei felvételi eljárásban is a gazdaságtudományi kar vonzotta a legtöbb hallgatót; a Pannon Egyetemre jelentkezők közel 32 százaléka a kar hallgatójaként kezdi meg tanulmányait. A képzési területre továbbra is magas a túljelentkezés, így nem meglepő, hogy 340-350 pont kellett az egyes szakokon az állami finanszírozott képzésre történő bejutáshoz.

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja a sajtótájékoztatón kiemelte, a most felvételt nyert hallgatók jól döntöttek, amikor a veszprémi egyetemet jelölték meg, hiszen minden kampuszon modern környezetben, jól felszerelt épületekben, és a HVG oktatói kiválóságot mérő sorrendjében ezüstérmes egyetemre fognak érkezni szeptembertől.

Abonyi János, a Pannon Egyetem rektorhelyettese hozzátette, az intézmény újonnan induló szakjai a jelen kihívásaira reagálnak, mint az adattudomány-mesterképzés, illetve a régió érdekeit, a munkaerőpiaci igényeket szolgálják ki, mint például az óvodapedagógus-, tanító- vagy informatikatanár-képzések.

Gál Balázs oktatási igazgató kiemelte, a 2023/2024-es tanévben az általános eljárás első alkalommal hirdetett legjobban teljesítő szakok a következők voltak: adattudomány-mesterképzés, óvodapedagógus levelező tagozaton, műszaki felsőoktatási szakképzés ajkai telephelyen, körforgásos gazdaság menedzsment mesterképzés és körforgásos gazdaság tervező-fejlesztő mérnöki mesterképzés.

Az általános felvételi eljárás keretében most felvételt nyert hallgatókon túl, pannon egyetemi polgárok lesznek az intézményi saját hatáskörben felvett szakirányú továbbképzésekre, doktori képzésre, részismereti képzésre jelentkezők, valamint a nemzetközi ösztöndíjprogram keretében, illetve önköltséges képzésre jelentkező harmadik országbeli külföldi hallgatók. Összesen több mint 2600 beiratkozóra számítanak.

A 2023/2024. tanév pótfelvételi eljárásában - az innovációs és technológiai miniszter engedélyével - a következő képzési területek alapképzési és osztatlan mesterképzési szakjai állami ösztöndíjas formában is meghirdethetők: informatika, műszaki, természettudomány, pedagógusképzés alapképzési szakjai, valamint a pedagógusképzés tanári mesterképzési szakjai.

A Pannon Egyetem legtöbb szakjára a pótfelvételi eljárás keretében még bejuthatnak azok, akik most nem nyertek felvételt egyik intézménybe sem, vagy korábban nem adtak be jelentkezést. A pótfelvételi eljárásban elérhető szakok jegyzékét a várhatóan július 28-án megjelenő felvételi tájékoztató kötetben találják meg az érdeklődők, jelentkezni szokás szerint a felvi.hu weboldalon keresztül elektronikusan lehet augusztus 6-ig. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában