Reformkori hagyományőrzők

2023.07.06. 14:00

Irodalmi bablevesmurit rendeztek a Balatonnál

Korhű viseletben léptek a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága képviselői a Balatonfüredről érkezett Jókai hajó fedélzetéről Alsóörs mólójára az elmúlt hétvégén, ahol fúvósmuzsikával várták a vendégeket.

Kovács Erika

Közös ünneplés. Balatonfüred és Alsóörs képviselői az alsóörsi községháza parkjában

Fotó: Kovács Erika/Napló

A közeli városból érkezett vendégek az ismert személyiségek: Jókai Mór író, Endrődi Sándor veszprémi születésű költő és Mihálkovics Tivadar, az alsóörsi fürdőtelep megalapítója tiszteletére rendezett, irodalmi bablevesmuri elnevezésű ünnepségre érkeztek.

Kitűnő hangulatot teremtett Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara a zsúfolásig megtelt alsóörsi mólón. A vendégek természetesen a gyönyörű Jókai hajóval érkeztek meg Balatonfüredről. A kikötőben mások mellett Ferenczy Gábor helyi polgármester, Vörösmarty Éva megyei közgyűlési alelnök fogadta a vendégeket, mások mellett Hári Lenke alpolgármestert és a Reformkori Hagyományőrzők Társasága tagjait. 

Az esemény szép mozzanatát adta Jókai Mór szobrának megkoszorúzása a parton, a ragyogó nyári időben. Az emlékezés után fúvószene kíséretében sétált végig a színpompás menet Alsóörs főutcáján az Eötvös Károly Művelődési Házig, ahol folytatódott az ünnepség és a koszorúzás, emlékezve Jókai Mór íróra, Endrődi Sándor költőre és Mihálkovics Tivadarra. 

Ferenczy Gábor alpolgármester méltatta a különleges eseményt, amelyet Borbás László néhai iskolaigazgató talált ki az irodalmárok barátságára alapozva. Felidézte, egy humoros történet adta az ötletet: Endrődi Sándor gyermekének, Bélának keresztelőjét az alsóörsi nyaralóban tartották, és Füredre áthajózott Jókaiért, akit felkértek keresztapának. Azonban visszafelé teljesen elállt a szél, a vitorlás benn rekedt a vízben, aztán kimentették az ünneplőket nagy derű közepette. Ennek emlékére 2000 óta minden évben Alsóörs, Balatonfüred képviselői, illetve a hagyományőrző társaság megtiszteli a programot, ily módon is jelképezve a két balatoni település barátságát, valamint együttműködését. 

A művelődési házban finom Jókai-bablevessel kínálták a Balatonfüredről érkezett vendégeket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában