Hagyomány

2023.07.18. 10:00

Levendulanap a Rákóczi Telepen

Negyedik alkalommal rendezte meg a várpalotai Szent Borbála téren mára hagyománnyá érett nyári programját, a levendulanapot a Rákóczi Telepi Baráti Kör. A civil szervezet célja, hogy az eseménnyel egy újabb alkalmat teremtsenek a baráti összejövetelre és kötetlen beszélgetésekre.

Szabó Péter Dániel

Levendulacsokrok is készültek a várpalotai Szent Borbála téren tartott családi délutánon Fotó: Szabó Péter Dániel

A Rákóczi Telepi Baráti Kör tagjai hosszú ideje a szívükön viselik a városrészben található Szent Borbála tér sorsát. Önkéntes munkában példaértékűen rendben tartják a területet, amelyet folyamatosan fejlesztenek is. A bányász emlékhelyek mellett fákat és bokrokat ültetnek, néhány éve pedig kialakították az első levendulaágyásokat is. Ennek kapcsán született meg a már hagyománnyá érett nyári rendezvény, a levendulanap ötlete.   

A programot idén is Einreinhof Attila, a baráti kör elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében beszélt a levendula eredetéről, jótékony hatásairól és felhasználásának módjairól. Elmondta, a levendula jótékony hatásait már az 1900-as évek elején dokumentálták. Többek között fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatással bír, emellett számos kozmetikai termékhez és parfümökhöz is használják – hangsúlyozta a baráti kör elnöke.

A levendulanap elmaradhatatlan eleme a baráti beszélgetések mellé az ízletes pörkölt és a hideg limonádé, de természetesen ez alkalommal is készültek illatos levendulacsokrok.

A baráti kör tagjai 2023-ban is sokat dolgoztak a Szent Borbála téren, emellett aktívan részt vettek a városi programokon, de a második félévre is sok teendő vár még rájuk. 

– Augusztus 5-én megtartjuk a mini-pléhcsárda napot, ami egy főzőverseny a telepi iskola udvarán zenével és büfével, de a bányásznapra is különösen készülünk. Új kezdeményezésként augusztus 31-én bányászsétán veszünk részt. A Várpalotai Bányász Fúvószenekarral a Kálváriáról indulva sétálunk keresztül a városon, s itt, a Szent Borbála téren várjuk majd a kedves vendégeket. Klubdélutánt is tervezünk még idén, s lesz természetesen Szent Borbála napi programunk, s évbúcsúztatónk is – foglalta össze kérdésünkre a terveket a civil szervezet elnöke. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában