Harcosok viadala

2023.07.05. 14:00

Olasz siker a NATO-katonák baráti vetélkedésén

Első alkalommal rendezték meg a “Harcosok Viadala” elnevezésű katonai sportversenyt a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Többnemzeti Harccsoportnak otthont adó Újmajor Tábor katonai bázison. A viadalon négy ország csapata mérte össze erejét.

Haraszti Gábor

Nagy küzdelemben nyertek az olasz katonák

Forrás: Enhanced Vigilance Activity Battle Group Contingente Italiano

Az orosz-ukrán konfliktus kirobbanását követően, múlt év augusztusában állította fel az Észak-atlanti Szerződés Szervezete azt az olasz, amerikai, horvát és magyar kontingensből álló harccsoportot, ami Európa keleti határait védi egy esetleges katonai fenyegetettség esetén.

Az olasz katonai kontingens által rendezett “Harcosok Viadalán” 30 főből álló csapatok mérték össze erejüket, öt különböző jellegű és nehézségű versenyszámban: az öt kilométeres menetgyakorlat után 800 kilogramm súlyú farönk elcipelése volt a feladat. A harmadik erőpróba teherjármű gumiabroncsának átforgatása volt, ezt követte egy 18 tonnás taktikai jármű elvontatása kijelölt távon. A versenysorozat a klasszikusnak számító kötélhúzással zárult.

Forrás: Enhanced Vigilance Activity Battle Group Contingente Italiano

Az olasz parancsnokság által kezdeményezett barátságos viadal célja, hogy növelje az egyes harci alakulatokon belüli csapatszellemet, erősítse a kontingensek közötti köteléket és mindenek előtt szorosabbra fűzze a hónapok óta egymás mellett dolgozó, négy nemzet női és férfi katonáiból álló NATO Harccsoport eddig is szilárd alapokon nyugvó együttműködését.

Forrás: Enhanced Vigilance Activity Battle Group Contingente Italiano

A kiélezett küzdelemben az öt próba összesített eredménye alapján a bajnok az olasz egység lett. A győzteseknek a NATO Harccsoport parancsnoka Éless Krisztián alezredes adta át a díjakat. Valamennyi csapatot Itáliában készült termékekkel jutalmaztak. A díjátadó ünnepség végén Massimiliano Careddu alezredes, az olasz kontingens parancsnoka szólt a jelenlévőkhöz, hangsúlyozva a Többnemzeti Harccsoportra bízott feladat fontosságát és azt, hogy csak az együttes munka és a NATO-tagok közötti állandó együttműködés garantálhatja a kollektív biztonságot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában