Aranylik a határ, hordják a magokat

2023.07.11. 07:00

Vármegyénkben idén 56 ezer hektáron aratnak, az árpával kezdték a hetekben (videó)

Egyre inkább aranylanak a gabonatáblák a határban, ugyanis ott igazán fényesen csillogók, ahol már levágták a kalászokat. Hordják a magokat a tárolókba.

Rimányi Zita

Takács Tibor és Réz Béla Porva határában az aratáskor pihent kicsit, míg várt a termést elszállító járműre, míg megfordult a tárolótól, aztán visszaültek a kombájnokra, az óriásokat ügyesen irányították a lankákon, ahonnan a Kőrisre láttak

Fotó: Rimányi Zita /Napló

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Vármegyei Igazgatóságának tájékoztatása szerint vármegyénkben idén csaknem 56 ezer hektáron aratnak. Az őszi árpával kezdték, de legnagyobb területen, összesen több mint 32 ezer hektáron őszi búzát takarítanak be. A július eleji adatok szerint az őszi árpa 77,5 százalékával már végeztek. A termésátlag az eddigiek szerint öt tonna hektáronként, ami közepesnek mondható és jól állnak a gazdálkodók a munkákkal. A Bakony-Agro kft. kombájnjai hétfőn Porva és Borzavár határában aratták az őszi árpát. Molnár Máté a kombájnt, Lukács Ferenc a traktort vezette Borzavárnál. Takács Tibor és Réz Béla Porvánál pihent kicsit, míg várta a termést szállító járművet, míg megfordult a tárolótól, aztán mindketten visszaültek a kombájnokra, az óriásokat ügyesen irányították a lankákon, ahonnan a Kőrisre láttak. 

A NAK vármegyénkben működő szervezetétől azt szintén megtudtuk, hogy a lehullott csapadék több helyen hátráltatta a munkálatokat, de összességében az előrehaladás megfelelőnek mondható. Mennyiségben sajnos elmarad a remélt és várt szinttől a termés, a szép kalászok és a jó képet mutató táblák ellenére közepesnek mondható eredmények születnek vármegyei viszonylatban. A számokon sajnos ront még a tavaszi szokatlan időjárás miatt kialakult megdőlések viszonylag magas aránya. Veszprém vármegyében több száz hektár érintett e téren az esőzések, valamint a viharok miatt. 

A zirci Bakony-Agro kft. ügyvezetője, Martini Tamás a vármegyeinél kedvezőbb helyzetről számolhatott be hétfőn. A Magyarországon többnyire jellemzőnél a Bakonyban rendre két héttel később kezdik az aratást, de a múlt héten nekiálltak és az őszi árpának, amit 148 hektáron termelnek, vetőmagnak is, és hamarosan végeznek. Jobbra számítottak, de a 6,5-6,9 tonnás hektáronkénti termésátlag így is meghaladja a vármegyeit. Az őszi búza aratását július 20-a körül kezdik, 558 hektáron termelnek és legalább hét tonnás termésátlagra számítanak hektáronként. Az ügyvezető elmondta, hogy a májusi esőnek egyrészt örültek, másrészt emiatt a szokásosnál jobban kellett figyelni a gombásodásra, védeni kellett ellene a kalászosokat. Bízik benne, hogy a hét közepére ígért zivatarokig befejezik az árpa behordását. Aratás idején a szélsőséges időjárási körülmények nem kedveznek nekik, a nagy forróságban ugyanis a gépüzemeltetésre, az emberekre is jobban kell ügyelniük, a jégverés pedig nem jönne jól a repcének sem. 

Ha ma már nincs is hőség a vezetőfülkékben, még ma is megerőltető munka az aratás, mert amikor kedvezőek a körülmények hozzá, reggeltől estig dolgoznak az emberek. S akkor jó a termés, ha porzik a határ, mert akkor szárazon viszik a gabonamagokat a tárolókba, így viszont a tűző napon, csaknem negyven fokban bizony kitartás kell az embert próbáló feladathoz – ezt a helyszínen mi is átéreztük. Mégis mosolyognak az aratók, tudják, van értelme annak, amit tesznek, mert amiért egész évben dolgoztak, annak most látják az eredményét.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában