Kompenzáció

2023.08.02. 14:00

263 millió forint állami támogatást kapott a Pápai Vízmű

Megnövekedett energiaköltségeinek kompenzálására az Energiaügyi Minisztériumtól 263 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Pápai Vízmű Zrt. Az állam a 2021-es és 2023-as év villamosenergia-különbözetet kompenzálta a vállalat számára.

Haraszti Gábor

Vörös Dániel (balra) és Áldozó Tamás (jobbra) jelentős állami támogatást jelentett be

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A pénzügyi segítséget az önkormányzat és a társaság közösen igényelte – hangzott el Áldozó Tamás polgármester és Vörös Dániel, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatójának közösen tartott sajtótájékoztatóján. A városvezető köszönetet mondott a minisztérium támogatásáért, mint mondta, a vízmű továbbra is a pápai önkormányzat egyik legértékesebb vagyontárgya, ezért sem szerette volna állami tulajdonba adni.

- Úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan stratégiai szolgáltató ágazat, amely jó, hogy önkormányzati tulajdonban van, és a továbbiakban is mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy ez így is maradjon. A támogatások megítélésekor a kormány ígéretének eleget tett, egy mércével mérte az önkormányzati és az állami tulajdonú vízműveket.

Vörös Dániel elmondta, a 2021-es évben egy kilowattóra (kWh) energiáért 19 forintot fizetett a vízmű, két évvel később több lépcsőben szerezték be a villamos energiát, az első negyedévben 119 forintba, az év hátralévő részében pedig 89 forintba került 1 kW energia.

- Ez a különbség a Pápai Vízmű Zrt. életében azt jelenti, hogy a 2021-ben 96 millió forint volt a villamos energia díja, ez 2023-ban megközelítette a 360 millió forintot, e két összeg különbözetét biztosította számunkra a minisztérium – emelte ki a vezérigazgató. - Cégünk körülbelül 3 millió kW energiát használ fel egy évben, ennek nagy részét a víztermelésben, illetve a szennyvíztisztításban használt gépek fogyasztják el.

Vörös Dániel hozzátette, a gazdálkodás rentábilis működéshez a vízműnek valószínűleg díjat kell emelnie – erre egyébként 2012 óta nem volt példa –, a vezérigazgató körülbelül 50 százalékos vízdíj- és szennyvízdíjemelést vetít előre, ami egy átlagos pápai család esetében körülbelül 1600 forintos pluszkiadást jelent. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában