Veol podcast

2023.08.06. 13:00

A szakácsmesterségről ízesen

Somogyi Tamás jól kifőzi a hagyományos és tájjellegű ételek életben tartásának módját.

Rimányi Zita

Húsgombóc vadhúsokból, sörben párolva vagy ötféle gombából készült pörköltben kifőzve, kapros nokedlivel. Bakonyi, azaz gombás lángos és palacsinta vagy krumplis bugyelláris. Szarvashús zöldfűszerekkel középkori hangulatban, vaslábasban, vaslapon sütött lepénnyel. Az a tapasztalatom, hogy ha a környéken szabadtéri rendezvényen főznek, oda érdemes menni, ahol Somogyi Tamást látni. A Pápai Szakképzési Centrum Reguly Antal Szakképző Iskolájának és Kollégiumának vendéglátás szakoktatójával beszélgettünk, aki Veszprémben tanult, a régi Keriben sajátította el a szakma alapjait.

Somogyi Tamás
Fotó: Rimányi Zita 

 

Miért választotta ezt a pályát? A nagyszülőknél töltött nyarak, a sváb ízek meghatározóak voltak számára.
Szereti a bakonyi erdők, mezők fűszereit. Máig kedvenc fűszere a kakukkfű, ezt minden tanítványa tudja róla.
"Kérek még!" – ez a legnagyobb dicséret számára.
Nem a grammozásban, nem a hozzávalók pontos kimérésében hisz, hanem abban, hogy rá lehet érezni a mennyiségekre, az ízekre.
Mindig tanul a tanítványaitól.
A gyakorlatba, az éles helyzetekbe játékosan bevezeti a diákokat, versenyekre, szabadtéri rendezvényekre együtt megy velük sütni-főzni.
Időszerű, életszerű ismereteket ad át számukra azért is, mert nem szakadt el teljesen a gyakorlattól, éttermek munkájába is besegít.
Jól kifőzi a hagyományos és tájjellegű ételek életben tartásának módját.
Akkor igazán kreatív, ha csak pár alapanyagból kell dolgoznia.
Kedvence a pásztortarhonya.
Otthon többnyire a felesége főz, de többször ő is, együtt a gyerekeivel.
Az egyik mumusa volt a kézzel nyújtott rétes, nemrégiben azt is megtanulta jól elkészíteni. Az anyósától kapta a receptet, a "gondolomformán" mennyiségekkel, a tanítványaival együtt gyakorolta a nyújtást. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában