Első világháborús emlékművet avattak Öskün

2023.08.20. 18:20

Ez még hiányzott, most felavatták

Egy évtizede egy helytörténet-kutató, Kuncz Albert hívta fel a figyelmet, hogy a településen hiányzik egy első világháborús emlékmű. A település akkori hősi halottai közül csupán egy fő, Csincsi József nyugszik ösküi földben, a többiek az akkori harctereken. A helytörténész eltökélte, muszáj, hogy legyen egy emlékmű, mely végül egy komplex pályázat részeként valósulhatott meg, s augusztus 19-én avatták fel.

Benkő Péter

Felavatják az első világháborús emlékművet Fotó: Benkő Péter

Gyapay Zoltán, az Öskü Község Fejlődéséért Alapítvány elnöke az avatáson arról szólt, Kuncz Albert bőséges történeti anyagot sorakoztatott fel érveihez, melyekkel megkereste Ovádi Péter országgyűlési képviselőt, aki segítségért fordult az illetékes minisztériumhoz. Majd a miniszterelnökség tájékoztatta, komplex pályázatot előkészíteni-benyújtani civil szervezetnek van lehetősége. Ovádi a civil szervezetek közötti döntéshez Ángyán Tamás polgármestert hívta segítségül, s arra jutottak, a fenti alapítvány céljait ismerve ehhez a szervezethez illik leginkább ez a nem kis feladat.

A pályázaton három millió forintot nyertünk, s átgondoltuk, mit tudnak ebből megvalósítani – mondta el Gyapay Zoltán Fotó: Benkő Péter
Fotó: Benkő Péter

– Egy első világháborús emlékművet avatunk ma – mondta el Gyapay Zoltán, hozzátéve, ha azt akarjuk, hogy a mi, idegen földön nyugvó hősi halottaink sírját az egykor ellenséges nemzetek megbecsüljék, ahhoz az kell, hogy mi is megbecsüljük egykori ellenségeink sírjait. A pályázatba ezért bevontuk a szovjet hősi halottak emlékművének felújítását, valamint a Szentháromság oszlopszoboron egy újabb restaurálás elvégzését, utóbbi elhelyezési munkái hamarosan kezdődnek.

Kuncz Albert, Ovádi Péter, Ángyán Tamás, Gyapay Zoltán, Bódayné Koronczai Judit, Esztergályos Marcell és Tóth Máté Péter az emlékmű-avatón Fotó: Benkő Péter

Így lett komplex a pályázat, melyen 3 millió forintot nyertek, s műszakilag átgondolták, mit tudnak ebből biztosítani. Az első világháborús emlékmű kiemelt szerepet kapott, az Ösküi Tasner Antal Általános Iskola tanulói között írtak ki tervezői pályázatot, melyhez Bódayné Koronczai Judit igazgatót, az alapítvány kuratóriumának tagját kérték segítségül. Két érvényes pályázat érkezett Esztergályos Marcell és Tóth Máté Péter tanulóktól, akik ma már középiskolások. A két pályázatnak egymást átfedő elemei révén a zsűri megosztotta a díjat a két tanuló között. 

Fotó: Benkő Péter

Az emlékművet Ovádi Péter, Ángyán Tamás és Kuncz Albert együtt leplezték le augusztus 19-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában