Helyi támogatások

2023.08.29. 18:00

Nehéz az iskolatáska, könnyebbé válik a családi pénztárca

Jól jönnek a támogató forintok tanévkezdés idején, mert a gyermekeket nevelő családoknak ilyenkor a szükséges tanszerek, ruhák beszerzése miatt rendre megnövekednek kiadásaik. Számos példa van rá, hogy az önkormányzatok igyekeznek segíteni. Érdemes a lehetőségekre figyelni, van, ahol igényelni kell és a helyi döntések eltérőek. Cikkünkben azt gyűjtöttük össze – a teljesség igénye nélkül –, hogy a Bakonyban milyen módon, mi járhat.

Rimányi Zita

Számos példa van rá, hogy az önkormányzatok igyekeznek segíteni tanévkezdéskor

Forrás: Pixabay-illusztráció

Zircen az iskolakezdéshez rendkívüli települési támogatás kérhető a helyi rendeletben szereplő feltételek fennállása esetén. Emellett ilyenkor a gyermekeseknek támogatást nyújt a helyi karitász és a családsegítő szolgálat. Nagyesztergáron szintén az előző évek gyakorlata szerint 15 ezer forintos támogatást kapnak a helyi általános és középiskolások. Porván minden óvodás, általános, középiskolás és egyetemista kap iskolakezdési támogatásként tízezer forintot. Továbbá az általánosba járó gyermekek megkapják ingyenesen a kezdő füzetcsomagot. Bakonynánán az általános iskolai tanulók a füzetcsomaghoz ugyancsak ingyen jutnak hozzá, az önkormányzat megvásárolta nekik. A helyi óvodába, iskolába járók a második osztálytól a nyolcadikig és a középfokú intézményekben tanulók tízezer forintban is részesülnek, az elsősök 25 ezer forintban, pontosabban a családjaik, a szüleik. Bakonybél 25 ezer forint iskolakezdési támogatást ad minden bakonybéli iskolásnak 18 éves korig, a középiskola végéig, függetlenül attól, hova, milyen iskolába jár. Szintén évek óta tízezer forint az óvodakezdési támogatás minden bakonybéli óvodásnak.

Csesznek, Bakonyoszlop és Bakonyszentkirály – mivel közösek intézményeik – mindig egyformán támogatja iskola- és óvodakezdéskor a családokat. Az óvodások, az első és a második osztályosok kérelem nélkül húszezer forintot kapnak. A helyi általános iskolába, a középiskolába járók és a nappali tagozaton felsőoktatásban tanulók szintén ennyit kaphatnak, ha kérelmezik. Minden családot értesítenek a lehetőségről. Lókúton 25 ezer forintot juttatnak helyi tanulóknak, középiskolásoknak, első diplomájukat szerzőknek is, de figyelembe veszik az egy főre számított havi családi jövedelmet. Bakonykoppányban szintén van ilyen feltétel, ovisok után tízezer, általános és középiskolások után 15 ezer forintot kapnak a szülők, az egyetemistákat húszezer forinttal segítik. Itt is kérelmet kell kitölteni. A pápateszéri idei döntés szerint a faluban lakó óvodásokat ötezer, az általános iskolásokat tízezer, a középiskolásokat 15 ezer forinttal, a felsőfokú tanulmányokat folytatókat, amennyiben nappali tagozaton első diplomájukat szerzik, harmincezer forinttal támogatják. 

Jásd ugyancsak egyszeri támogatást biztosít évente, óvodástól egyetemistáig segíti a gyerekeket, a fiatalokat, pontosabban törvényes képviselőiket. A kérelemhez az egy családtagra jutó havi jövedelem figyelembevétele miatt is több igazolást kell csatolni. A felsőoktatásban részt vevő diákoknak a csetényi önkormányzat a szaktárcával együttműködve eddig hét alkalommal írta ki a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer pályázatát. Tavaly így 15 helyi fiatal tíz hónapon át jutott támogatáshoz, összesen 750 ezer forint értékben. A most kezdődő tanévben szintén várják a szociálisan rászoruló hallgatók jelentkezését. Bakonytamásiban szintén van támogatás, kérelmet kell kitölteni, mert jövedelemhatárhoz kötött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában