Veol podcast

2023.08.25. 10:00

Nulla kilométerre az EU-tól

Régóta tudjuk, hogy van egy olyan hálózat, amelynek tagjaihoz, információs pontjaihoz, központjaihoz fordulhatunk, ha csak többet szeretnénk tudni az Európai Unióról, kontinensünk nagycsaládjának működéséről, intézményeiről, tagjairól. Valószínűleg a csatlakozásunk előtti és utáni években jobban előtérbe kerültek az Europe Direct irodák, többen voltak kíváncsiak tájékoztatásaikra. Ugyanakkor nem avult el szerepük, szükség van rájuk, már csak a folyamatos változások miatt is. Erről beszélgetett Rimányi Zita újságíró a Europe Direct Veszprém vezetőjével, Csitei Tímeával.

Rimányi Zita

Csitei Tímea, a Europe Direct Veszprém vezetője

Különleges év az iroda számára az idei a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program miatt, azért, mert Veszprém viselheti ebben az évben ezt a címet. A Europe Direct Veszprém minden szolgáltatása ingyenes, sokszor tájékoztatásaikon derül ki számunkra, mennyi mindenben érinti mindennapjainkat az EU. Nulla kilométerre vagyunk tőle, hiszen a részei vagyunk, alakíthatjuk ennek a nagycsaládnak a jövőjét. A Europe Direct iroda munkatársai gyakran ellátogatnak iskolákba, játékos foglalkozásokat tartanak, így bővítik a fiatalok, a diákok ismereteit. Több kulturális rendezvényen szintén találkozhatunk velük, információs sátrukkal, kreatív játékaikkal. Zircen, a Zircikon fesztivál idején felállították a minigolfpályákat, amelyeket holland szélmalom, a londoni Big Ben óratornya, a párizsi Eiffel- és a pisai torony alakja díszített. 

A Europe Direct hálózat az információs központok egész Európára kiterjedő családja. A központok elérhető közelségbe hozzák Európát a helyben élő emberek számára, és bevonják őket az unió jövőjéről folyó vitába. A hálózatot az Európai Bizottság koordinálja.

A Europe Direct Veszprém vezetőjének, Csitei Tímeának állandó munkatársa Czigány Attila. A kitelepülések idején a Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársai segítik őket, továbbá animátorok. Amikor olyan rendezvényen mutatkozik be az iroda, mint például nemrégiben a Zircikon fesztivál volt, akkor a hétvégi munka még inkább összekovácsolja a csapatot, amelyet egyébként is az együttműködés jellemez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában