Olasz kontingensváltás

2023.08.10. 07:00

Kontingensváltás átadóünnepség az Újmajor táborban

Lanza De Cristoforis, az olasz légierő tábornoka elnökölt a Júliai Hegyivadászok és a Folgore Ejtőernyősök közötti kontingensváltás átadóünnepségen az Újmajor táborban.

Haraszti Gábor

A hegyivadászokat az ejtőernyősök váltották

Forrás: Enhanced Vigilance Activity Battle Group Contingente Italiano

A Brigata Alpina Julia Hegyivadász Dandár, amely a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport misszió keretében az olasz kontingens parancsnokságát látta el az elmúlt fél évben Veszprémben, szerdán ünnepélyes keretek között átadta a stafétát az őt váltó Brigata Paracadutisti Folgore Ejtőernyős Dandárnak.

Forrás: Enhanced Vigilance Activity Battle Group Contingente Italiano

Az olasz hadsereg két kontingense közötti hivatalos parancsnokság átadóceremóniáján a parancsnokhelyettes mellett részt vett Roberto Taraddei, a budapesti olasz konzulátus vezetője, a Brigata Alpina Julia Hegyivadász Dandár parancsnoka, Franco del Favero tábornok, a Brigata Paracadutisti Folgore Ejtőernyős Dandár parancsnoka, Roberto Vergori tábornok, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese, Sándor Zsolt altábornagy, a magyar vezetésű NATO eVA-BG NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport amerikai, horvát kontingenseinek parancsnokai, valamint számos helyi polgári és katonai szerv.

A szövetség kelet-európai szárnyán a NATO-harccsoport részeként védelmi feladatokat ellátó olasz kontingens parancsnoka Massimiliano Careddu alezredes Salvatore Sotgiu alezredesnek adta át a parancsnokságot. A Brigata Alpina Julia Hegyivadász Dandár ez év február 13-án kezdte meg szolgálatát Veszprém mellett. Kiképzési és műveleti eredményeik kimagaslóak. Tartózkodásuk alatt több mint száz kiképzési és éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlatot hajtottak végre a magyar, amerikai és horvát kontingensekkel szoros együttműködésben. Kiemelkedő volt az IT-NSE (Olasz Nemzeti Támogató Elem) logisztikai tevékenysége. Meghatározó szerepe volt a kontingens 260 katonájának mindennapi életéhez szükséges katonai tábor kiépítésében és fenntartásában, valamint a több mint 100 különböző harcjármű karbantartásában.

Forrás: Enhanced Vigilance Activity Battle Group Contingente Italiano

A 8. Hegyivadász Ezred, a 3. Hegyi Tüzérezred, a 2. Piemonti Lovassági Ezred és a 2. Műszaki Ezred alakulataiból álló Brigata Alpina Julia Hegyivadász Dandár hazatérésével a 183. Ejtőernyős Ezred, a 185. Ejtőernyős Tüzérség, a 3. Savoiai Lovasezred és a 8. Műszaki Ezred alakulataiból álló Folgore Ejtőernyős Dandár kontingense kapta azt a megtisztelő feladatot, hogy elődei nyomdokaiba lépve képviselje Olaszországot, az olasz hadsereget, és folytassa az elrettentés és a védelem biztosítását célzó műveleti és kiképzési tevékenységet a NATO keleti szárnyán. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában