Fesztivál Veszprémben

2023.08.14. 11:00

Színes kavalkád, nemzetiségek kultúrájának találkozása

Nemzetiségi fesztivált rendeztek augusztus 12-13-án a Kálvin János parkban a VEB2023 EKF támogatásával. A sokszínű program a hazánkban élő nemzetiségek kultúráját, szokásait, viseletét mutatta be elsősorban. A közönség bepillantást nyert a roma, a német, az örmény, az ukrán és a lengyel hagyományokba, kiemelten a muzsika világába.

Benkő Péter

Nagy sikert aratott Lakatos Mónika és a Cigány Hangok koncertje

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Mindkét napra jellemző volt, hogy kora délutántól fokozatosan nőtt az érdeklődés, esténként megtelt a park, és az is, hogy minden egyes generáció tagjai, családok is jelen voltak a rendezvényeken.

Lapunk ellátogatott vasárnap Lakatos Mónika és a Cigány Hangok koncertjére. Az előadó pályafutása azért érdekes, mert oláh családban született, édesapjától tanult zenélni és táncolni autodidakta módon, majd később férjével, Rostás Mihály „Mazsival” koncertezett, aki gitáron kísérte fellépéseit. Létrehozták a nagyecsedi roma zenét játszó Romengo együttest. Európa nyolc országában koncerteztek már, a roma hagyományok továbbéltetése a céljuk. Lakatos Mónika 2020-ban a világon elsőként nyerte el a WOMEX különdíját, 2022-ben pedig a Kossuth-díjat. Pályafutásuk zenei anyagából hoztak el Veszprémbe, nem kis sikert aratva ezzel.

Ugyancsak nagy érdeklődést váltottak ki a többi nemzetiség zenés produkciói és divatbemutatói, utóbbiak természetesen a hölgyek körében. Láthattuk a Romani Design divatbemutatóját, német nemzetiségi divatbemutatót vagy ukrán tradicionális és modern ruhabemutatót. Koncertezett a Löder Buam Zenekar (német), a Kapela Tygiel lengyel zenekar, az Urartu Örmény Színház tánckara vagy a Con Brio ukrajnai együttes.

A színes színpadi látványosságok mellett kísérő programokkal, kreatív gyermekfoglalkoztatóval és játszóházzal, kézműves foglakozásokkal, ukrán dísztárgy-bemutatóval, készítéssel és vásárral várták a közönséget, különösen nagy sikert arattak a lengyel papírvirág-készítő workshop elkészült darabjai. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában