Gyász

2023.09.01. 07:00

Búcsú Monszpart Lászlótól

A zirci Erzsébet Kórház egykori igazgatója, Monszpart László hamvait a hónap közepén Kiskunhalason helyezik örök nyugalomba.

Müller Anikó
Monszpart Lászlót nagy tisztelet, szeretet övezte
Fotó: Müller Anikó Hanga

Édesapja a kiskunhalasi kórház megalapítója volt, Böhler-tanítványként ő végzett először Magyarországon combnyakszegést. Fia is szoros kapcsolatot ápolt Böhler professzorral, többször járt tanulmányúton nála, a bécsi baleseti klinikán, az ott tanultak alapján az országban az elsők között a zirci kórházban alkalmazta a böhleri elveken nyugvó töréskezelést. 1950-ben szerezte meg diplomáját. 

A fiatal sebész mindenáron Zircen akart dolgozni, elsősorban azért, hogy e szép természeti környezetben hódoljon egész életét végigkísérő hobbijának, a lovaglásnak. Az Országos Traumatológiai Intézet igazgatója ekkor Szántó György professzor volt, aki egyben a hadsereg fősebésze is volt. Neki kellett a Böhler családtól megkérni a Csonttörések kezelése című könyv hazai megjelentetéséhez az engedélyt. Csak azzal a feltétellel kapta meg, ha a „Monszpart gyereket” odaengedik Zircre. 1960-tól 1990-ig, nyugállományba vonulásáig volt a zirci kórház igazgatója és a sebészet osztályvezető főorvosa. A város vezetése 2005-ben Zirc díszpolgára címmel tüntette ki. Az intézményt következetes szigorral vezette, kollégáitól szakmailag és emberileg is magas színvonalat várt el. Személyét nagy tisztelet övezte munkatársai, betegei körében. Szilárdan konzervatív életfelfogása mellett mindig kiállt. 

Szabadidejét a lovassportnak szentelte. Egy kedves történet az alábbi. A Monszpart család ősei a francia forradalom után Strasbourgból érkeztek és telepedtek le hazánkban. Monszpart László jól beszélt franciául. Egyszer egy francia küldöttség látogatott el Vecsenypusztára, ahol büszkén mutatta be az istállóját. A delegáció tagjai elismeréssel beszélgettek a lovakról. Monszpart László közbeszólt ékes francia nyelven, ami meghökkentette a vendégeket, mondván, Magyarországon még a lovászfiú is beszél franciául. 

Monszpart László egyik kedves tanítványával, Mohay József sebész főorvossal
Fotó: Müller Anikó Hanga

Monszpart László búcsúztatója szeptember 15-én 11 órakor lesz a kiskunhalasi Szent Péter és Pál-templomban, majd hamvait a családi sírboltban helyezik örök nyugalomra. Emlékező beszédet Pintér Ambrus bencés atya mond, tanítványai nevében Végh György főorvos búcsúzik tőle.                                                                                                                                             

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában