Gyász

2023.09.21. 10:28

Elhunyt Polonyi Kornél, Balatonfüred díszpolgára

Hosszú, tartalmas életének 96. évében elhunyt Polonyi Kornél idegenforgalmi szakember, Balatonfüred díszpolgára.

Kovács Erika

Forrás: családi

A turizmus, az idegenforgalom és a Balatonhoz való kötődés határozta meg életét, közéleti tevékenységét. A pannon táj szerelmeseként nemcsak Balatonfüred, hanem Veszprém vármegye, a Balaton-régió fejlesztése is szívügye volt. 1994–1998-ig a Veszprém megyei közgyűlés fideszes alelnökeként, 1998–2002-ig országgyűlési képviselőként, 2002–2006-ig pedig Balatonfüred önkormányzatának képviselőjeként vett részt aktívan a közéletben, valamint a füredi kulturális események rendezésében. A Balatonfüredi Idegenforgalmi Hivatal Rt. vezetőjeként öt alkalommal szervezett nagysikerű Anna-bált, gyakran részt vett a nagyvázsonyi lovasjátékok szervezésében is. Polonyi Kornél parlamenti döntéshozóként mindig balatoni emberként gondolkodott, állt az ügyek mellé.

Kiváló szervezőkészsége, szenvedélyes lokálpatriotizmusa, koncepciós elképzelései és fáradhatatlan munkájának nyoma Balatonfüreden és más településen is fellelhető. Javaslatára és irányításával állították fel a balatonfüredi kempingben hazánkban az első helyhez kötött, elektromos vontatású vízisít, amely nagy sikert aratott. Az idegenforgalmi hivatal műszaki osztályezetőjeként szervezőmunkájának kiemelkedő eseménye volt a nemzetközi kempingtalálkozó 1966-ban, melyre mintegy 12 ezer ember érkezett 23 országból, megismerni a „vasfüggyönyön" túli világot, Magyarországot. 

Forrás: családi 

A Balaton ügyének önzetlen ápolásáért 1999-ben Balaton-díjat kapott, 2007-ben Balatonfüred önkormányzata díszpolgári címet adományozott neki áldozatkész, a város érdekében tett több évtizedes tevékenységért, 2012-ben pedig Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehetett át a balatoni idegenforgalomban végzett munkájáért. Temetése október 14-én 10 órakor lesz, a balatonfüredi református temetőben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában