1000-1200 új munkahely is létesül

2023.09.22. 20:13

Épül a lőszergyár Várpalotán

A várpalotai lőszergyár komplexumának nemcsak Magyarország, hanem egész Európa számára kiemelt jelentősége lesz, az önálló védelmi ipar fejlesztése az európai stratégiai autonómia egyik pillére – mondta a honvédelmi miniszter pénteken Várpalotán.

Veol.hu

Az épülő várpalotai Védelmi Ipari Komplexum a bokrétaünnepsége napján, szeptember 22-én

Forrás: Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a várpalotai Védelmi Ipari Komplexum bokrétaünnepségén arról beszélt, hogy a magyarországi hadiipar fejlesztésének a védelmi képességek fokozásán túl munkahelyteremtő hatása is van. Hozzátette, hogy a több mint 300 milliárd forint értékű várpalotai projekttel 1000-1200 új munkahely is létesül, együttműködési szerződést kínálva ezáltal a térség közép- és felsőfokú oktatási intézményeinek, sok pályakezdő fiatalnak és tapasztalt munkaerőnek egyaránt.

A honvédelmi miniszter felidézte, 2016-ban a Magyar Honvédség a kormány támogatását élvezve „álmodott egy nagyot". Hozzátette, már akkor, az ukrajnai háború előtt felismerte a kormány azokat a kihívásokat, amelyek mára mind katonai, mind biztonsági értelemben, mind a védelmi ipar tekintetében realitások lettek. „A kormány megteremtette mindehhez a feltételeket, és most itt állunk annak a 400 hektáros területnek a közepén, ahol Európa egyik legmodernebb lőszergyárkomplexuma épül" – közölte.

BRETON, Thierry; SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacokért felelős tagja és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a várpalotai Védelmi Ipari Komplexum bokrétaünnepségén szeptember 22-én
Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacokért felelős tagja a bokrétaünnepségen azt mondta, hogy a beruházás nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió védelmi képességeinek fejlesztése szempontjából fontos. Kiemelte, hogy jelenleg a tagállamok lőszerkészletei eléggé leapadtak, és szeretnék azokat feltölteni, tehát nagy igény lesz az itt gyártott lőszerekre. Thierry Breton hatalmas előrelépésnek nevezte, hogy Magyarország öt évvel ezelőtt még a hazai össztermék (GDP) 1 százalékát költötte védelemre, ma pedig ez az arány már meghaladja a 2 százalékot. Kitért arra, hogy ebben a tekintetben Magyarországot lassan követni fogja az összes tagállam, és így éves szinten 140 milliárd eurót fog Európa védelemre költeni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában