Felavatták a Csomay-oszlopot

2023.09.06. 11:31

Európai mérnöknap az ActiCity-ben

Kétnapos programot, európai mérnöknapot szervezett Veszprém Vármegye Mérnöki Kamarája. Kedden felavatták a Csomay-oszlopot, az ActiCity rendezvénytermében építészeti kiállítás nyílt.

Őrsi Ágnes

Felavatták a Csomay-oszlopot

Fotó: Fülöp Ildikó

Ahogyan Európa kulturális fővárosa szeretné megmutatni az előkészítés és a programév régiós eredményeit, úgy szerette volna Veszprém Vármegye Mérnöki Kamarája (VVMK) a tervezéstől megismertetni az eredmények szakmai, mérnöki hátterét. A kamara a Veszprém2023 Kft-vel összefogva európai mérnöknapot szervezett. A keddi program elején Zalavári István, a VVMK elnöke felavatta a Csomay-oszlopot. Csomay Kálmán, a híres veszprémi építőmester nevéhez sokféle bravúr kötődik. Leginkább a Medgyaszay István tervei alapján 1908-ban elkészült vasbeton szerkezetű színházépületet szokták említeni, de vasbetonból készült a Margit templom is, és az előregyártó üzemben nagy mennyiségben gyártott vasbeton kerítéselemekből szinte minden településnek jutott a vasúti épületek mellé. A Csomay-oszlop is az ő találmánya. Ránézésre olyan, mint egy kihúzott távcső, ám valójában egy fa maggal ellátott vasbeton oszlop. Ezek segítségével épülhetett ki a város elektromos hálózata és közvilágítása. A hatvanas évekig Veszprémben több helyen is állt ilyen oszlop, mára az egy maradt meg, ami a Pannon Egyetem területén áll, a ligeti sétaút közelében. Megőrizni lelkes szakemberek segítségével sikerült, és támogatókkal, akik összeadták a helyreállítás költségét. Megható pillanat volt, amikor Gombor József nyugalmazott villanyszerelő hiteles makettel a kezében méltatta elődeit.

A mérnöktalálkozón kiállítás nyílt  az ActiCity rendezvényteremben. Porga Gyula polgármester arról beszélt, a mai veszprémieknek nem csak elődeik eredményeinek megőrzése a feladata, hanem az is, hogy ezekhez maguk is mindig tegyenek hozzá. Ez a sürgető nyomás is ott volt a háttérben, amikor kialakultak a tervek, mi minden készül el az EKF-ciklusban. Egyikből sem lett megalomán beruházás, hanem olyan épületek, terek vagy sportpályák, amelyek már nagyon hiányoztak az adott területről. És mivel nemcsak az EKF program, de a Veszprémi Érsekség is hatalmas forráshoz jutott a várbeli átalakításokhoz, a kiállítás két részből áll; a tablók többsége EKF-fejlesztéseket mutat be, de érkezett egy válogatás az érsekség részéről is.

Szerdán a fejlesztésekhez kapcsolódóan szakmánként különböző szekciókban vitatják meg a felmerült érdekes megoldásokat, de lehetőség lesz helyszíni bejárásokra is veszprémi szakemberek vezetésével. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában