Óvoda, bölcsőde

2023.09.01. 17:30

Fókuszban a gyerekek és családok

A kormányzat, az Európai Unió, Kontrát Károly országgyűlési képviselő, a megyei és a helyi önkormányzat támogatásával, illetve segítségével, mintegy 740 milliós beruházással olyan korszerű és impozáns épületet hoztak létre Tihanyban, melyben 12 férőhelyes bölcsődét, 60 férőhelyes óvodát és 11 lakást alakítottak ki hangzott el a pénteki átadáson.

Kovács Erika

Tósoki Imre, Kontrát Károly, Polgárdy Imre és Mihályi Jeromos az átadón

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Az óvoda és a bölcsőde hatalmas segítség a kisgyermekes családoknak, megkönnyíti a szülők visszatérését a munkaerőpiacra, ezenkívül munkahelyeket is teremt a beruházás. A jövőt a gyermekek jelentik – hangsúlyozta Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője. Kifejtette, a lakások szerepe is kiemelkedő, hiszen hozzájárulnak a fiatalok helyben maradásához, illetve a családok letelepedéséhez. A képviselő a beruházásokat a kezdetektől fogva támogatta. – Fontosnak tartom, hogy olyanba fektessünk, ami erősíti a közösséget, növeli az életszínvonalat, az életminőséget. Nincs sikeres Magyarország sikeres kistelepülések nélkül! – mondta. 

Tósoki Imre polgármester üdvözölte, hogy a kivitelező korszerű és impozáns épületet hozott létre a félszigeten. Hozzátette, az épület jól illeszkedik a környezetbe, kialakítása minden igényt, előírást kielégít, felszereltsége modern és biztonságos, a felhasznált anyagok a helyi építészet hagyományaira utalnak. A 11 lakás több mint felét szolgálati célra hasznosítják majd.

A beruházást méltatta Polgárdy Imre megyei közgyűlési elnök, Unyi Ferenc, a kivitelező NBU Építőipari Kft. ügyvezetője és Mihályi Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele, aki megáldotta az intézményt. 

Tihany korábban nem rendelkezett bölcsődével. A 12 férőhelyhez egyéb helyiségeket is kialakítottak, így csoportszobát, mosdót, öltözőt. Napelemeket telepítettek a telek elkerített részén. Az épület fűtéséről és hűtéséről levegős hőszivattyú gondoskodik, a nyílászárók háromrétegű hőszigetelő üvegezésűek, a homlokzat hőszigetelést kapott. A földszinten található óvoda és bölcsőde a parkoló szintjéről burkolt felületen, akadálymentesen közelíthető meg, és az épületben akadálymentes mosdó is van. Az akadálymentes helyiségeket Braille-írással ellátott piktogramos táblák jelzik. 

Óvoda több évtizede működik a településen, de most egy épületbe költözött a bölcsődével. Ehhez a beruházáshoz az elnyert mintegy 554 millió forinthoz csaknem 15 milliós saját forrást biztosított a helyi önkormányzat. Az óvoda is a bölcsődéhez hasonlóan korszerű, modern, minden elvárásnak megfelel. 

Az intézményekben, melyeket Leidlné Szabó Judit vezet, hat új munkahely jött létre. A köszöntők után a megjelentek megtekintették az új épületet az Aranyház utcában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában