Felújítás

2023.09.12. 20:00

Fontosak a falu közösségi terei

A Magyar falu programnak köszönhetően felújított önkormányzati hivatal várja az egyházaskeszőieket. Az épület ünnepélyes átadásán jelen volt Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Henczel Szabolcs plébános is.

Haraszti Gábor

Kívül-belül megújult a több funkciót ellátó épület

Forrás: önkormányzat

Az 1996-ban részben felújított, részben új épület az eltelt 27 év alatt több funkciót is betöltött. Általános iskolaként nyitotta meg kapuit, majd annak 2006-ban történt bezárása után üresen állt egészen 2009-ig, amikor új funkciót kapott. Az ingatlanban önkormányzati hivatal, valamint az 1971 óta működő idősek klubja kapott helyet. A valamikor hatalmas és teljes egészében kihasznált épületben ekkor még csak pár termet használtak. Az egyre nehezedő gazdasági helyzetben a cél az üresen álló helyiségek kihasználása volt annak érdekében, hogy az épületben kialakított carborobot fűtési rendszert (gőzkazán) gazdaságosan ki tudják használni. 2012-ben az emeleti teremben a ma is látogatható falumúzeumot alakították ki, 2014-ben adósságkonszolidációban nem részesült településként a kormánytól kapott tízmillió forint segítségével az épületben kapott helyet az orvosi rendelő és a védőnői rendelő, amelyek mérete és infrastruktúrája a régi rendelőéhez képest már megfelelt a kor követelményeinek. 

– A többfunkciós ingatlan nyílászáróit az idő vasfoga elkezdte koptatni, és a szigetelés hiánya meglátszott a fűtési költségeinken – tájékoztatott a település vezetője, Lendvai Jánosné. – A kisebb felújítások mellett önkormányzatunk önerőből nem tudta vállalni egy ekkora létesítmény energetikai felújítását. A kormány által meghirdetett Magyar falu programból két ütemben összesen 44,5 millió forintból megvalósulhatott a nyílászárók cseréje, festéssel együtt a homlokzati szigetelés, az épület egy része padlóburkolatot, belső festést kapott, és villanyszerelési munkákat is elvégeztek. A projekt megvalósításában végzett segítségért köszönettel tartozunk Kovács Zoltán képviselőnek, a kivitelező cég munkatársainak pedig a munkájukat köszönjük meg. Hisszük, hogy a községben történő fejlesztéseink mind pozitív hatással vannak az itt élő családok életére. Szép környezetben és rendezett körülmények fogadják őket, bármerre is járnak a faluban – fogalmazott Lendvai Jánosné.

A köszöntőt követően Kovács Zoltán gratulált az elvégzett beruházáshoz, majd Henczel Szabolcs plébános felszentelte a megújult épületet. Az ünnepélyes szalagátvágás után a lakosság és a meghívott vendégek megtekinthették a falumúzeumot és a települési értéktár írásos anyagát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában