Romantikus fesztivál

2023.09.15. 12:00

Időutazás a reformkor jegyében Balatonfüreden

Immár 18. alkalommal rendezik meg a Romantikus reformkor fesztivált a tóparti városban szeptember 22–24-e között, melynek fő szervezője a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. (Füredkult), támogatója a Veszprém–Balaton (VEB) 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program és az önkormányzat, hangzott el a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján a Vaszary Galériában.

Kovács Erika

Fotó: Füredkult/Kis Virág

Schmidtné Kositzky Anett, a Füredkult ügyvezető igazgatója kiemelte, a fesztivál idén kapcsolódik a Petőfi 200 program rendezvényeihez, így vasárnap irodalmi programot kínálnak. Van lehetőség korhű ruhák kölcsönzésére is, így aki szeretne, csatlakozhat a díszes felvonuláshoz szombat délután. 

Dallos Krisztina, a VEB 2023 EKF  kulturális projektmenedzsere azt mondta, kiemelt céljuk Veszprém és a régió bemutatása, méltó módon való pozicionálása Európa kulturális-kreatív térképén. – Ezért támogatunk olyan kulturális beruházásokat, programokat, eseményeket, amelyek ezt a hagyományőrzést, az emlékek újszerű módon történő feldolgozását mutatják be – hangsúlyozta. Nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy Balatonfüred is az EKF programjaihoz csatlakozó 116 település között van. Megjegyezte, a Romantikus reformkor fesztivál olyan értékeket képvisel, amelyek az EKF program céljai, értékei is egyben, így például a hagyomány és az innováció. A fesztivál ápolja a reformkori tradíciókat, minden évben megújul, így egyedi, megszólítja a helyi lakosokat és az idelátogatókat is. 

Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke a hagyományápolásra helyezte a hangsúlyt, óriási értéknek nevezve a fesztivált, mellyel megmutathatják város reformkori értékeit. Nagy Klaudia, a Füredkult rendezvényszervezője a rendkívül gazdag programról beszélt, melynek kiemelkedő eseménye lesz a szombat délutáni, korabeli ruhákat bemutató felvonulás. A tájékoztatón korhű viseletben megjelent Mészár Alíz és Szabó Zoltán, a Reformkori Hagyományőrzők Társasága tagjai. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában