Ásatás

2023.09.18. 07:00

Szenzációs lelet!: római kori szarkofágot találtak Nagyvázsony mellett

Nyílt napon lehetett megtekinteni szombaton a 77-es főút mellett található régészeti ásatást, ahol újabb kivételes római kori leletet találtak a szakemberek. Erről beszélt a Nagyvázsony határában munkatársunknak Győrffy-Villám Zsombor, a Janus Pannonius Múzeum régésze.

Juhász-Léhi István

Most egy épület maradványait tárják fel

Fotó: Nagy Lajos

– Most éppen egy épület maradványait tárjuk fel, de egymás mellett két hasonló sírépítménnyel – mutatta a szakember. – Azt, hogy római kori építési törmelék van a felszínen, még 2009-ben, szántás után vette észre egy múzeumi kolléga, Pálffy Sándor. 2018-ban jutottunk el oda, hogy talajradaros felmérést csinálhattunk. Akkor előkerült ennek a két épületnek az alaprajza.

Tehát akkor már ismertté vált az alaprajzuk, majd 2018 nyarán egy szondázó ásatással meg is nézték a régészek, hogy az épületből mi maradt meg. Hogy mi? Kiderült, egy olyan kétosztatú épületet találtak, amelynek van egy előtere, ahol a belső részben 40–50 centiméter magasan álló falak vannak. 

– A sírkamrarészben magában, de valahol majdnem két méter mélyen maradt meg a falak – magyarázta Győrffy-Villám Zsombor. – A római kori épületek sorában ez azt jelenti, hogy különleges építmény lelőhelyén vagyunk, mert ilyen magasan álló római falakkal szinte sosem találkozunk ásatáson.

A régész elmondta azt is, hogy két hete kezdték el a munkát, és valószínűleg a következő napokban be fogják fejezni az ásatás lényegi részét. 

– Eddig egy szarkofágos sírt, illetve még három másik épített sírt találtunk – mondta. – A sírokat teljesen kifosztották, eddig embercsontokat is csak szórványosan találtunk. 

A tervek szerint a valószínűleg 4. századi szarkofág darabjait elszállítják Nagyvázsonyba. Olyan helyen szeretnék majd kiállítani ezeket, ahol a turisták is láthatják. Magát a feltárt épületet pedig visszatemetik, letakarják.

Megtudtuk, írott forrás nincs arra vonatkozóan, hogy ezt a települést miként hívhatták, milyen státusza lehetett, ám az eddigi információk alapján kijelenthető, hogy egy viszonylag nagyméretű római, úgynevezett villagazdaságnak a temetőjében dolgoznak a szakemberek, melyhez az EKF egyik pályázata is segítséget nyújtott. – Az apróbb tárgyak mellett valójában maga az épület az érdekes. Az építési és az a temetkezési mód, ahogy ezt használták, mert az Pannóniának ezen a részén teljesen szokatlan – hívta fel a figyelmet a régész, aki beszélt arról is: az ásatás befejezése után az eredményeket kiértékelik, feldolgozzák, és akkor komplexebb képet alkothatnak az épületről. Utána egy újabb tervezési folyamat jöhet, melyben az épület bemutatása is terítékre kerülhet. Ez utóbbi egyelőre álom, de szeretnének egyszer odáig eljutni.

Ami addig biztos: az ásatásról, a lelőhelyről is tartanak majd előadást, és Pétervári Tamás régésszel az ásatás eredményeit is megírják a nagyközönség számára is érthető formában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában