Helyi közélet

2023.09.22. 21:00

Széchenyi Istvánra emlékeztek Balatonfüreden

Gróf Széchenyi István, a modern Magyarország egyik megteremtője tiszteletére emlékünnepséget tartottak Balatonfüreden, a Tagore sétányon lévő szobránál szeptember 21-én. A legnagyobb magyar 232 éve ezen a napon született.

Kovács Erika

Képviselők, hagyományőrzők a Széchenyi-emlékünnepségen Balatonfüreden Fotó: Kovács Erika

– A reformkor Széchenyi István Hitel című művével kezdődött, amely 1830. január 28-án jelent meg – hangsúlyozta ünnepi beszédében Hermann Róbert, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Veritas intézet kutatócsoport-vezetője, a Károli Gáspár Egyetem történettudományi doktori iskolájának vezetője. A szónok felidézte a legnagyobb magyarnak is tartott Széchenyi István emlékét, valamint munkásságának kiemelkedő állomásait. A hagyományoknak megfelelően ezen a napon köszöntik a Félsziget-kerülő Széchenyi István Emlékverseny nyertesét. A rangos vitorlásviadalt idén az Oroszlán Péter kormányozta Principessa nyerte. Oroszlán Péter a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője, a legénység tagja Báthori Zsigmond, Almási Zsombor, Pajor Szabolcs Levente, Borsos Miklós, Bárdos Mihály, Csüllög Zsolt, Nagy Csenge Gyöngyvér, Balogh Attila Zsombor, Bogdán Gergely, Somi Imre, Nagy Mátyás, Mészely Botond, Vincze Gábor, Ruby Viktor volt.

Fotó:  Kovács Erika

Az ünnepségen koszorúkat helyeztek el Széchenyi István szobránál, mások mellett Vörösmarty Éva vármegyei közgyűlési alelnök, Hári Lenke és Holczer András alpolgármester, Fenyvesi Zoltán tankerületi igazgató, Vancsura Miklós rendőrkapitány, Veress Gábor, a szívkórház főigazgatója, Schmidtné Kositzky Anett, a Füredkult igazgatója, Böröcz István turisztikai egyesületi elnök, valamint Molnár Judit és Gáspár Ákos képviselő. Műsort adott Bánó Tamás, a veszprémi Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola gitártanára, valamint a balatonfüredi fúvószenekar. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában