Hankó Balázs: a PE a világ egyetemeinek felső 5 százalékában!

2023.09.15. 07:00

Ünnepélyes tanévnyitó a Pannon Egyetem Humántudományi Karán

A négy évvel ezelőttihez képest négyszer annyi az elsőéves hallgató a Humántudományi Karon, ahol a remények szerint jövő szeptemberben egy új, rendkívüli népszerűségnek örvendő szak indulhat el.

Hankó András

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Jó egyetemistának lenni és különösen jó, hogy Önök itt, Magyarországon egyetemisták – kezdte ünnepi köszöntőjét Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára. Azután sorolta az adatokat, hogy miért is van ez így: akinek diplomája van, átlagosan 36 nap alatt munkát kap és minimum az átlagfizetés másfélszeresével számolhat. Van is vonzereje a felsőoktatásnak, hiszen egy év alatt 33 százalékkal nőtt a felsőoktatásba felvettek és a szeptemberben beiratkozottak száma.

A különféle válságok ellenére évek óta töretlen, örvendetes tendenciák a Pannon Egyetem Humántudományi Karán is érvényesülnek, ahol 2019-hez képest idén négyszer annyi jelentkezőt vettek fel, mondta Navracsics Judit egyetemi tanár, intézetvezető, a kar dékánja. A rendkívüli eredmények nyilván nagyban köszönhetők a kínálat folyamatos fejlesztésének, amelynek keretében 2023-ban hat új szak indult el. Ezek között olyan nagy népszerűségnek örvendők is vannak, mint amilyen a magyar és angol nyelven oktatott kommunikáció és médiatudomány. Az egyetemi továbbtanulást még csak most fontolgatók, közülük is főként a környéken élők valószínűleg különösen örülnek a nemrégiben történt, az évnyitón megismételt bejelentésnek, miszerint 2024 őszén nagy valószínűséggel Veszprémben is elindulhat a pszichológia képzési alapszak (BA). Az előkészületek része az is, hogy megalapították a Pszichológiai és Mentálhigiénés Intézetet. Ezzel ismét új szakemberekkel gazdagodott a kar oktatói gárdája, amelyet több külföldi, többek között holland, osztrák, izraeli és amerikai vendégprofesszor erősít. A dékán külön felhívta az elsőévesek figyelmét a közösségalkotásra, és arra, hogy ne siessenek haza minden hétvégén – vagyis legyenek jelen az egyetemen, a városban és legfőképpen egymásnak.

Az évnyitót mások mellett részt vett Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és a Veszprémi Főegyházmegye főpásztora, Udvardy György érsek is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában