Mulatság

2023.09.19. 10:00

Szőlőharangot áldottak a Káli-medence vidám szüreti szomszédolásán

Szép nyári idő és jelentős érdeklődés kísérte a két település közös szüreti felvonulását és mulatságát szombaton.

Szijártó János

A szőlőharang idén Szentbékkálláról indult a szomszédos Mindszentkállára Fotó: Szijártó János

Kora délután Szentbékkállán gyülekeztek a résztvevők, ahol a két polgármester, Sárvári Csaba (Szentbékkálla) és Csombó Zoltán (Mindszentkálla) mondott ünnepi köszöntőt. Mindketten a települések közötti régi jó kapcsolatról, a barátságról, valamint az együtt tartott szüreti mulatság több két évtizedes hagyományáról ejtettek szót. Sárvári Csaba külön kiemelte, hogy érdemes lenne további közös pontokat keresni, hiszen a hagyományok őrzése mostanra felértékelődött, amelyek kiváló alkalmak lehetnek az együttlétre, a közösségi élet felpezsdítésére. Köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a szüreti program sikeréhez, akár borral, pogácsával, vagy a szervezésben, lebonyolításban nyújtott segítséggel. Beszédében szólt Szentbékkálla hétszázötvenedik évfordulójáról, hiszen ez alapvetően határozza meg számukra a 2023-as esztendőt. S ha már szüret, kitért a szőlőre is, ami sajnos a környéken erősen megsínylette a nyárvégi jégverést.

A köszöntők után Baladincz József köveskáli plébános áldotta meg a szőlőharangot, s ezzel együtt az idei termést. Aztán rendőri felvezetéssel megindult a vidám menet Szentbékkálláról a szomszédos Mindszentkállára, a szőlőharanggal, a bírói párral, a jelmezesekkel, lovasokkal, traktorosokkal és rengeteg érdeklődővel. A felvonulókat Mindszentkállán étel, ital várta, és az estig tartó jó hangulathoz egy pillanatig nem fért kétség. A két település közösen rendezett szüreti mulatsága huszonnegyedik alkalommal is bizonyította létjogosultságát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában