Fejlesztés

2023.10.14. 10:17

Orbán Viktor adta át a Pápa és Győr közötti elkerülőt (friss információkkal)

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke adta át a Győrt és Pápát összekötő új, 83-as főutat. A 36 kilométer hosszan megépült kétszer kétsávos út nettó 90 milliárd forintot meghaladó állami forrásból készült el.

Haraszti Gábor

Kara Ákos, Orbán Viktor, Kovács Zoltán, Lázár János és Gyopáros Alpár vágta át a nemzeti színű szalagot

Fotó: Haraszti Gábor

A most átadott projekt 2023 legnagyobb infrastrukturális beruházása Magyarországon. Az új 2x2 sávos főút Pápa és Győr közötti szakasza regionális folyosóként köti össze a térség városait, ezzel is biztosítva az érintett járások fejlődési lehetőségeit. A külön szintű csomópontok építésével dinamikusabbá és biztonságosabbá válik az utazás. Korábban a Győr-Pápa közötti távolság megtételéhez átlagosan 50-60 percre volt szükség, az új főút megépítésével a menetidő a felére csökken. A beruházás számokban: hat külön szintű csomópont, 23 műtárgy, 140 ezer köbméter aszfalt, 150 kilométer szalagkorlát, 3,7 millió köbméter földmunka, 71 kilométer vadvédő kerítés. A beruházás során 9900 fa és több mint 200 ezer cserje telepítését is elvégzik a szakemberek. 

Fotó: Haraszti Gábor

Az egész régió számára fontos fejlesztés átadásán jelen volt Lázár János építési és beruházási miniszter, Kovács Zoltán, Kara Ákos és Gyopáros Alpár országgyűlési képviselők, valamint Dézsi Csaba András győri és Áldozó Tamás pápai polgármester.

Orbán Viktor beszédét azzal kezdte, hogy adjunk hálát a Jóistennek, hogy itt lehetünk, és a háborús hírek nem rólunk szólnak.

– Sokan akarták, de mi nem engedtük, hogy belepréseljenek bennünket az orosz–ukrán háborúba, és azt sem engedtük, hogy az illegális határátlépők elárasszák az országot. Ünnepelni jöttünk, köszönet a képviselők hosszú évek óta tartó kitartó munkájának. Kövér László, Kovács Zoltán, Áldozó Tamás, Kontrát Károly a Fidesz bakonyi betyártagozata, akiket komolyan kell venni. Soha ilyen háborús, borzalmas időket nem éltünk át, mint amit ma Európának el kell szenvednie. Legyünk büszkék arra, hogy itt lehetünk, hogy vérzivataros időkben is hazánk jó úton jár, és képesek vagyunk arra, hogy évtizedes problémákat oldjunk meg, mint amilyen ez a fejlesztés is volt – fogalmazott Orbán Viktor. 

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke
Fotó: Haraszti Gábor

A miniszterelnök rámutatott, nemcsak egyszerűen átadtak egy utat, hanem a magyar vidék felé egy adósságot is törlesztettek. – Azt szeretnénk, hogy a helyi közösségek erősek legyenek, nélkülük ugyanis nincs erős ország sem. Azt akarjuk, hogy a vidék ne maradjon le, fejlődjön, de ne tűnjenek el arcvonásai. 270 ezren élnek ebben a térségben, 2010 óta 30 ezerrel többen dolgoznak itt, több mint 30 ezer vállalkozás működik a három járásban, ami a magyar átlagot tekintve kiemelkedő szám – emelte ki Orbán Viktor. 

Fotó: Haraszti Gábor

– Örömmel jelentem önöknek, hogy győztünk! – így kezdte beszédét Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője. – Hosszú évek után eljutottunk oda, hogy Pápa és Győr között megépült a 83-as számú kétsávos közlekedési út. 2010 előtt már felmerült az út felújítása, akkor egy félmegoldás született, hiszen a győri agglomeráció nem bírta ezt a forgalmat, de az útpálya olyan vonalvezetésű volt, hogy szinte előzhető szakaszok nem voltak. Keskeny volt, és a baleseti statisztikák is romlást mutattak. 2010 után jelentős fordulat állt be az útépítés koncepcióját illetően, hiszen az Orbán-kormány egy országos közlekedési stratégiai hálózatba illesztette be a projektet, amely két pillérből állt: az egyik, hogy minden autópálya érje el az országhatárt, a másik pedig az, hogy minden megyei jogú város csatlakozzon autópályához. A miniszterelnök úr ezeken túl azt javasolta, hogy kössük be a pápai repteret is a fejlesztésbe, hiszen egy reptér gazdaságfejlesztési centrum minden városban, így egy gazdasági tengely is létrejöhet kelet és nyugat irányban. Köszönettel tartozunk mindenkinek, aki együttműködött a fejlesztés megvalósulásában – zárta beszédét a képviselő. 

Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője
Fotó: Haraszti Gábor

A rendezvény az ünnepélyes szalagátvágással zárult, majd Orbán Viktor és Lázár János a Magyar Közút egyik autóján „élesben” is tesztelte az utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában