Ünnepség keretében nevezték át

2023.10.13. 21:00

Egykori elnök nevét viseli a veszprémi bírósági könyvtár

Dr. Horváth György Bírósági Szakkönyvtárnak nevezik ezentúl a Veszprémi Törvényszék könyvtárát, jelentette be Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék (VT) elnöke az Eötvös Károly Jogásznapon a törvényszéken. A Magyar Jogász Egylet (MJE) Veszprém Vármegyei Szervezete (VVSZ) és a VT szervezte a rangos eseményt, amelyet Orbán György Veszprém vármegyei főügyész méltatott.

Kovács Erika

Az emlékezés és könyvtár ünnepélyes elnevezése után előadások hangzottak el

Fotó: Kovács Erika

Az ünnepségen megjelent mások mellett Horváth György, a Veszprém Megyei Bíróság egykori elnökének özvegye és leányai is. Kovácsfiné Nagy Judit, az MJE Veszprém vármegyei szervezetének elnöke köszöntője után Horváth Györgyre, a Veszprém Megyei Bíróság egykori elnökére Némethné Szent-Gály Edit törvényszéki elnök emlékezett. Felidézte, az egykori elnök 1992–2010-ig vezette a bíróságot. Az igényesen felújított, időtálló épületbelső az egykori elnöknek köszönhető. A munkálatokban meghatározó szerepe volt Balsai Istvánnak, a 90-es évek elejének rendszerváltó kormánya igazságügy-miniszterének. A veszprémi épületen kívül a pápai bíróság felújítása is az egykori elnökhöz fűződik. 

– Horváth Györgyöt, akit kivételes sokoldalúság jellemzett, a VT 150 éves történetének egyik legnagyobb hatású és jelentőségű bírósági vezetőjévé az emelte, hogy nemcsak épületet újított meg, hanem kivételes szervezetfejlesztés is jellemezte. Felismerte a fiatal generációk értékét. Folyamatosan tervezett, mindig előremutató, új gondolatai születtek, fogalmazott a törvényszék elnöke. Hozzátette, Horváth György látványosan fejlesztette a Veszprém megyei bíróságok nemzetközi kapcsolatait, szakkönyvtárat, várbörtönmúzeumot hozott létre. Kitűnő közösségi ember hírében is állt, aktívan dolgozott az MJE VVSZ munkájában. Sokoldalú tevékenységéért több díjban, elismerésben részesült. Az emlékezés után Némethné Szent-Gály Edit bejelentette, 8000 kötetes szakkönyvtáruk, melyben jelentős az egykori elnök hagyatéka, ezentúl Horváth György nevét viseli. 

Több témában is tartottak szakmai előadásokat
Fotó: Kovács Erika

Az emlékezés és könyvtár ünnepélyes elnevezése után előadások hangzottak el. Böszörményiné Kovács Katalin, a Kúria elnökhelyettese a kártérítési jog aktuális kérdéseiről beszélt, különös tekintettel a versenyjogra, illetve kartellekre, az egészségkárosodottan született gyermekekre, a járművek vaddal történő ütközésére, majd szó esett az elektromos rollereket érintő problémákról. A későbbiekben Nagy ügyek kihívásai címmel Ibolya Tibor legfőbb ügyészségi tanácsos, büntetőjogi legfőbbügyész-helyettes beszélt. A mesterséges intelligenciákat Ződi Zsolt egyetemi docens, az MJE informatikai, jogi szakosztálya elnöke helyezte fókuszba, Cseke Ivett, a törvényszék polgári, gazdasági, munkaügyi kollégiumának vezetője pedig Anyagi pervezetés a kártérítési perekben címmel tartott előadást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában