Nagy Endre

2023.10.23. 12:00

Emléktáblát kapott a balatonedericsi Afrika alapítója, a tanzánok „szakállas ura”

A híres Afrika-vadász, Nagy Endre tiszteletére avattak emléktáblát Komárom szőnyi városrészében, a Kórház-tónál. Az ünnepségre még Tanzániából is érkezett vendég. Nagy Endre háza Balatonedericsen áll, az Afrika-vadász egykori lakhelye ma az Afrika múzeum.

Tóth B. Zsuzsa

Nagy Endre száztíz éve, 1913-ban született.

Forrás: Balatonedericsi Afrika Múzeum és Állatkert/Facebook

A Balatonederics és Balatongyörök között félúton található Afrika Múzeum és Állatkertet, ezt a titkokkal teli, mesebeli kontinenst idéző bemutatóhelyet – a Tanzániában, szuahéli nyelven „bvana masharubunak”, azaz „szakállas úrnak” titulált – Nagy Endre alapította 1984-ben, amikor hazaköltözött Magyarországra. A minap az emlékére avattak emléktáblát Komáromban, ahonnan származott. Egészen pontosan Szőnyben (Ó-Szőnyben), a település egyik mai városrészében látta meg a napvilágot. 

Testvérlapunk, a Kemma.hu számolt be róla, hogy a híres vadász emléktábla-avatásán a vadász unokája, Cardoso Hubertus Andreas is részt vett, aki egyenesen Tanzániából érkezett. Az emléktáblát Bruncz János szőnyi fafaragó művész készítette. A résztvevőket Kreft-Horváth Loránd, Komárom alpolgármestere köszöntötte. Schamschula György, volt közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter beszédében azt hangsúlyozta, hogy meg kell találni az egyensúlyt a károkozás és a védekezés között, úgy, hogy ne romboljuk a természetet, ebben mutatott példát Nagy Endre is.

Molnár Attila polgármester és Cardoso Hubertus Andreas leplezte le az emléktáblát. Cardoso Hubertus Andreas, Nagy Endre unokája a család köszönetét tolmácsolta, Takács Ferenc katolikus plébános és Nagy Attila Ákos református lelkész pedig megszentelte az emléktáblát. 

Csonki Zoltán, a Balatonedericsi Afrika Múzeum és Állatkert főmunkatársa Nagy Endre életét idézte fel: 1951-ben hagyta el Magyarországot, és Ausztriában, majd Németországban kezdett új életet. Utóbbi helyen az Opel család magánállatkertjének dolgozott, ők küldték ki Kelet-Afrikába, hogy állatokat gyűjtsön a számukra. Ezt olyan szakértelemmel végezte, hogy később német múzeumok is alkalmazták. Sok időt töltött Kenyában és Tanzániában. Felfedezte az Észak-Tanzániában található Meru-hegyet, ahol farmot is vásárolt. Vadászterületet bérelt, egy idő után már csak évekre előre lehetett időpontot foglalni hozzá vadászatra. A Kennedy és a Hemingway család vadásztatott vele odakint. A háza mellé egy idő után bungalókat épített, a hely később szálloda lett, amely a mai napig működik unokája vezetésével.

Nagy Endre hamvait első felesége mellé temették, a sírok a Kilimandzsáróra néznek. A közelben található egy kis tó, amelyet róla neveztek el, így a neve Tanzániában is fennmaradt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában