Veol podcast

2023.10.25. 17:00

Kik vagyunk? – Hétméteresre rajzolt családfa

Rimányi Zita
Gubicza Ilona

Kik is vagyunk? – ennek a kérdésnek a megválaszolásához sokat hozzátesz, ha ismerjük felmenőinket. Rimányi Zita újságíró riportalanya 14 generációra visszamenőleg felkutatta családfáját. Csak az egyik ág felrajzolásához több mint kétméteres papír kellett,  de az eredménye örömet okoz, Gubicza Ilona a gyerekeinek a születésnapjára ajándékkép nagyszüleiket felkutatta. Szinte kérdezni sem kellett, magától mondta az érdekesebbnél érdekesebb történeteket.

Családfájából családtörténetek bontakoztak ki, rátalált olyan rokonokra, akikkel korábban nem voltak kapcsolatban. Kiderült, hogy az egyik rokon diákként Gárdonyival vitázott, akadt köztük országgyűlési képviselő, esperes, Sziléziából és a francia-svájci határvidékről származó. Kicsike, amatőr családfakutatónak nevezi magát Ilona, aki 22 éve nyugdíjasként kezdett ezzel foglalkozni, s már sok tapasztalattal, nagy gyakorlattal rendelkezik e téren. Példája biztatást adhat sokaknak, hogy belekezdjenek egy hasonló munkába. 
Családja 25 esztendeje ötévenként tart találkozót, több mint százan szoktak ilyenkor összegyűlni. Az egyre több adatot, történetet, például betelepítést, kivándorlást tartalmazó családi dokumentumok abban is segítettek, hogy elmélyüljenek a családi kapcsolatok. Közös honlapon olvashatnak a rokoni szálakról a családtagok, a fiatalok majd folytathatják a megkezdett munkát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában