Több évtizede várt fejlesztés

2023.10.05. 16:23

Lepukkant öreglányból fiatal díva: megújult a veszprémi vasútállomás

Végre Veszprémhez méltó vasútállomása van Európa idei kulturális fővárosának, amit csütörtökön ünnepélyes keretek között adtak át és mutattak be.

Juhász-Léhi István

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elmondta, egy olyan beruházás átadásán vagyunk, amelyet minden veszprémi nagyon régóta várt már, hiszen a vasútállomás a város egyik kapuja. Ráadásul olyan kapuja, amelyet nagyon sokan használnak az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében is.

– Kezdettől fogva az volt a célunk, hogy a fenntarthatóság szempontját is érvényesítve olyan közlekedési lehetőségeket és megközelítési módokat nyissunk a város iránt érdeklődő turisták számára, amely környezetvédelmi szempontból is a fenntarthatóságot erősíti – jelentette ki a miniszter. – Ilyen a megújuló vasút, ezért bízunk benne, hogy minél dinamikusabban tudják majd a MÁV vezetői végrehajtani azt a megújulási folyamatot, amelynek a kellős közepén vagyunk. Remélem, hogy a térrendezéssel együtt egy olyan közösségi teret is nyerünk, ami az idelátogatók számára az első kellemes és maradandó emléket jelenti Veszprémből.

Bói Lóránd, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkára szerint a vasútállomás felújításnak szimbolikus jelentősége van. Elmondta, Veszprém egy olyan város, illetve Veszprém vármegye egy olyan térség, ahol a közösségi közlekedés összehangolásában komoly előrelépések születtek az elmúlt időszakban, és aminek eredményeképpen jelentős mértékben nőtt az utasforgalom a tavalyi év hasonló időszakához képest. 

– Több évtizede várunk erre a fejlesztésre, és most már egy megújult vasútállomáson tudjuk fogadni az ideérkezőket – ezt már Ovádi Péter országgyűlési képviselő mondta az átadáson. – Külön öröm számomra, hogy kormánybiztosként az első állatbarát vasútállomást adhatjuk át, ráadásul egy csipleolvasóval is gazdagodott az állomás, és egy kutyafuttató is elkészült. 

Porga Gyula, Veszprém polgármestere rámutatott, sikeresen várost építeni csak széles partnerséggel lehet. 

– Az infrastrukturális beruházásoknál széles körű partnerséget sikerült kialakítani – mondta. – Nem ünnepelhetnénk, hogyha nem találtunk volna a MÁV-ban egy olyan együttműködő partnert, ami a megkeresésünk első pillanatától nyitottságot mutatott, és folyamatosan segítette ezt a munkát. Ugyanakkor a partnerségben a Máltai Szeretetszolgálat segítő hozzáállása nélkül sem lenne teljes a mostani beruházás, aminek nincs vége. 

Virág István, a MÁV Zrt. pályaműködtetési vezérigazgató-helyettese elmondta, az EKF 750 millió forintot biztosított a beruházásra, a MÁV Zrt. pedig saját forrásaiból 454 millió forintot tudott hozzátenni. Teljeskörűen felújították az utascsarnokot, a beléptetőrendszert, fotocellás lett az ajtó, akadálymentes WC-k épültek, és modern utastájékoztatás is megvalósult. 

– Az állomás környezete is megújult, rengeteg térburkolat készült el, utcabútorokat helyeztek ki a közbenső peronon, esőbeállókat alakítottak ki – sorolta, és hozzátette, a veszprémi lett az első állatbarát vasútállomás.

Kiderült az is, hogy a Volánbusz 71 millió forinttal járult hozzá a buszvezetők pihenőszobájának megújításához. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában