Relikviakiállítás

2023.10.04. 19:00

A pilóta mackót idén is zabálták a hagyományőrzők

A Magyar Honvédség Légierő-parancsnokság, Csapatrepülő-parancsnokság bajtársi, baráti találkozóján jártunk a napokban Veszprémben, ahol az lhsn.hu évről évre egy kis relikviakiállítással jelentkezik azért, hogy az egykori katonák lássanak olyan eszközöket, amivel régen dolgoztak, szolgáltak.

Juhász-Léhi István

Balogh Ákos és Nagy Miklós a pilóta mackóval

Fotó: Juhász-Léhi István 

– Mindenkinek egy kis nosztalgikus hangulatot tudunk így teremteni. Idén például hoztunk repülőrádiót, meteorológiai állomást, hatástalanított fegyvereket, helikopter- és repülőalkatrészeket, illetve itt van a sztárunk, a pilóta mackónk, amit eredetileg azért csináltunk, hogy a gyerekeknek nagyobb kedvet tudjunk adni a repüléshez. Aztán kiderült, hogy a kicsit idősebb gyerekek is nagyon szeretik – mondta Balogh Ákos, az lhsn.hu csapatának aktív helikopteres hagyományőrzője. 

Beszélt arról is: 16 éve tartják meg a bajtársi találkozót. Ilyenkor, akik összegyűlnek, egy évben csak egyszer itt tudnak találkozni. Pedig korábban együtt szolgáltak, napi szinten találkoztak, családi, baráti kapcsolatok alakultak ki, ám ahogy megszűntek ezek a szervezetek, gyakorlatilag ezek a kapcsolatok is meggyengültek. Szerinte ilyenkor van lehetősége a régi kollégáknak, barátoknak találkozni, feleleveníteni a katonamúltat. 

– Ez úgy érzem mindannyiuknak, akik eljönnek, jó érzés – mutatott rá a veszprémi hagyományőrző, aki hozzátette, az ő sátrukban a lokátorostól kezdve a repülőműszakig mindenki találhatott olyan eszközöket, amivel valaha dolgozott. 

Egy hatalmas antenna is ágaskodott az ég felé az lhsn.hu standjánál. Megkérdeztük: mi ez?

– Az egyik, a magasabb egy repülőgéprádió antennája, egy 1892-es típusú rádióantenna, a kisebbik pedig egy tábori meteorológiai felszerelésnek a mérőegységei. Szélmérő, szélsebességmérő, hőmérők, páratartalom, légnyomásmérő eszközök – sorolta Balogh Ákos. – A szürke? Az a rádió. Annak az antennája látható felállítva, és ezen élőben hallgatható a magyar kisgépes polgári repülés forgalma, természetesen szigorúan csak hallgatható. A zöld egység a meteorológiai felszerelés kijelzője, azaz egy digitális egység. Amit a mérőfejek mérnek, azt a zöld egységen digitális szám formájában ki tudja jelezni, és ebből készítettek anno meteorológiai jelentéseket a repülők számára – tette hozzá a hagyományőrző.

Hatástalanított fegyverekkel is találkozhattak az egykori egyenruhások a találkozón, ebben Nagy Miklós nyugállományú főtörzsőrmester kalauzolta lapunkat. – Egy PPS 41-es dobtáras géppisztolyt, egy AK 47-es gépkarabélyt, és egy Moszin-Nagant puskát is hoztunk, amelyek a II. világháború után gyártott fegyverek, és a Magyar Néphadsereg rendszeresített fegyverei voltak – mondta búcsúzóul. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában