Falunap

2023.10.01. 07:00

Paloznak gyöngyszem a Balatonnál: értékeiket ünnepelték

A hazaszeretetet, Paloznak értékeit és a kitűnő helyi közösséget emelte ki egyebek mellett Polgárdy Imre vármegyei közgyűlési elnök megnyitójában a tájháznál, a paloznaki falunapokon nemrég.

Kovács Erika

A falu ünnepelt

Fotó: Kovács Erika

– Több évtizedes hagyománya van Paloznakon a szeptember végi falunapoknak, a szüreti mulatságnak. Ilyenkor sokszínű kulturális és gasztronómiai programmal ajándékozzuk meg az embereket – ezt Czeglédy Ákos, a falu polgármestere mondta. 

A rendezvényen részt vettek mások mellett szlovákiai partnertelepülésük, Vásárút és a környék polgármesterei, valamint a helyi civil szervezetek is. Török Gergely, Vásárút polgármestere a balatoni településsel kialakult kitűnő együttműködésre hívta fel a figyelmet. 

Az ünnepi gondolatok után a polgármester elismeréseket adott át. Nagy Juliannának Paloznakért kitüntetést adományozott a képviselő-testület a kálvária gondozásáért végzett önzetlen, áldozatos munkájáért és a helyi jóganapok megszervezéséért. Ezt a kitüntetést vette át Steierlein Attila az önkormányzati beruházásoknál, a közterületi munkáknál végzett munkájáért, a települést segítő önkéntes felajánlásokért. Pécsi Katalin életmentő segítségnyújtásért vett át kitüntető oklevelet, mert a tavalyi szüreten elsősegélyt nyújtott egy embernek, aki rosszul lett. 

Közel húsz éve indították útjára a Virágos Paloznak versenyt, a zsűrizést idén a Paloznaki Civil Egyesület végezte, javaslatuk alapján az idei díjazottak az Adorján, a Csizmadia és a Szánti család lett, és képviselőik vették át a díjakat a polgármestertől és Prazsák Józsefnétől, a Paloznak Jövőjéért Közalapítvány (PJK) elnökétől. A PJK évek óta díjazza a kitűnő tanulmányi és sporteredményt elért diákokat is, akik ösztöndíjat is kapnak. Ezt idén Gergely Koppány Máté, Horváth András Bendegúz, Szendrői Mátyás és Ádám Rozália nyerte el. A Paloznaki Hímzőkör 15 éve alapította meg az Örökség díjat, amellyel Mihalcsik Mártát, a Nemzeti Művelődési Intézet munkatársát ismerték el. Ezt a díjat vehette át Englert Dezső, a paloznaki borkultúráért, bortermelésért végzett munkájáért, a paloznaki borklub létrehozásáért, vezetéséért, a paloznaki értéktárbizottságban végzett munkáért. 

Az ünnepség után megvendégelték a meghívottakat, majd a Sakk Matt zenekar szórakoztatta a nagyérdeműt a tájház udvarán. A szervezők három napon át gazdag programsorozattal ajándékozták meg az embereket. Kiállítást nyitottak a 30 éves Paloznaki Hímzőkör tagjainak munkáiból, voltak tartalmas gyermekprogramok, főzőverseny, szüreti felvonulás, koncert, sakk szimultán és utcabál. Szép tálakkal ajándékozták meg az újszülöttek szüleit, a helyi kórus pedig rendkívül színvonalas előadást adott a templomban a búcsúi szentmise után. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában