Náluk minden gyermek kincs, mely csiszolásra vár

2023.10.24. 16:00

Szakmai napot szerveztek a Bartos intézményben

Emlékkönyvvel, szívhez szóló gálaműsorral, diákoknak, illetve pedagógusoknak szervezett sportversenyekkel és szakmai nappal ünnepelte megalapításának 60. évfordulóját a Bartos Sándor Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény.

Szabó Péter Dániel
A jubileumi gála zárásaként az iskola közössége együtt énekelte el a We are the world című klasszikus sláger erre az alkalomra átdolgozott változatát
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A Bartos iskolát 1963-ban alapították a városi művelődési osztály és a városi tanács kezdeményezésére. Az intézmény első igazgatója Bartos Sándor volt, aki korábban az enyhe értelmi fogyatékos gyermekek tagozatát vezette Várpalotán.

A 60. évfordulóra szervezett egyhetes rendezvénysorozat keretében többek között alapítványi bált, emlékkönyv-bemutatót, szakmai napot, futóversenyt és motivációs délelőttöt, hangszerbemutatókat, s a város iskoláiban tanító pedagógusoknak játékos sportvetélkedőt is tartottak, az érzelmi csúcspont azonban a Thury-vár rendezvénytermében tartott gálaműsor volt.

– Intézményünk indulásakor, 1963. szeptember 1-jén a város akkori legrégebbi iskolájában indult el az önállóság útján. Bár szegényes és szűkös tárgyi feltételek mentén, de annál lelkesebb pedagógusokat fogott össze Bartos Sándor kémia-biológia szakos tanár, aki a korábbi tagozat szakmai felelőse is volt. Az akkori dolgozók és pedagógusok valószínűleg nem is sejtették, hogy hatvan év múlva ők adják a Bartos iskola alappillérét. Tették dolgukat hittel, elszántsággal, mély hivatástudattal. Örültek a pillanatnak, a sikereknek, s a kudarcokból is építkeztek. Hiszen fejlődtek, alakultak és erősödtek. Ebben kimagasló szerepe volt intézményünk névadójának, Bartos Sándornak, aki a nép tanítójaként nemcsak oktatott, nevelt, hanem példát mutatott személyével, határozott, következetes kiállásával. Az őt követő igazgatók, Kátai Imréné, Törzsök Károlyné, Moóri Sándor, Fodor Tamás és Pócsik József egyaránt formálták, alakították és építették iskolánk arculatát. Maradandót alkotva megalapozták jelenünket – mondta el köszöntőjében a zsúfolásig megtelt rendezvényteremben Antalka Zsoltné intézményvezető, akit Campanari-Talabér Márta polgármester és Szauer István tankerületi igazgató is köszöntött a jeles évforduló apropóján.

A folytatásban az intézmény diákjai és tanárai kerültek a középpontba. Dalokkal, versekkel, színdarabokkal szórakoztatták a közönséget, nem egyszer örömkönnyeket csalva a meghatódott szülők, családtagok szemébe. A gála zárása különösen emlékezetes volt, hiszen az iskola közössége együtt énekelte el a We are the world című klasszikus sláger erre az alkalomra átdolgozott változatát.

Az Antalka Zsoltné által írt dalszöveg jól összefoglalja a hatvan éves sikerrel működő intézmény hitvallását: „Miénk a Föld, miénk a múlt, miénk a szó, mely épít, s újra lángot gyújt. Nálunk minden gyermek kincs, mely csiszolásra vár, s ha kész a munka, szárnyra is talál!”. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában