Veol podcast

2023.10.23. 13:00

Történelmet írtak a veszprémi ’56-os hősök

Komaniczki Zoltán
Pintér Kornél (b.) és Mayer Ferenc Sándor 
Fotó: Komaniczki Zoltán

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóját ünnepli az ország – az ’56 október 23-án kezdődött, húsz napig tartó népfelkelés Magyarország népének a sztálinista terror elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt – a műsor vendége az 1956 szellemiségét elkötelezetten őrző és ápoló Pintér Kornél, a veszprémi székhelyű Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet országos elnöke, a balatonfüredi járáshoz tartozó Lovas község független önkormányzati képviselője és Mayer Ferenc Sándor, egykori politikai elítélt, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet országos alelnöke.

A beszélgetés során Pintér Kornél emlékeztetett: Veszprém az 1956-os forradalom egyik legjelentősebb helyszíne volt, az első gyújtó hatású eseményt itt rendezték, amelyen felszólalt a később mártír sorsot elszenvedett Brusznyai Árpád; a szovjet csapatokkal szemben itt alakult ki Budapest után a legnagyobb fegyveres ellenállás;  Veszprémben kezdődött el a Nemzetőrség szervezése, már október 29-én. Mayer Ferenc Sándor felidézte hajdani bátor akcióját, amikor Kádár Jánosnak címzett levelében tájékoztatott a rendszer ellentmondásairól, ami hosszú börtönben töltött időt is jelentett; majd 1989-ben egyszemélyes demonstrációval tüntetett az őt ért, akkori munkahelyi hatalmi visszaélések ellen Veszprémben, a Megyeháza előtt.

Ez itt a VEOL Podcast Pódium. A mikrofonnál Komaniczki Zoltán. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában