Fenntarthatóság

2023.10.13. 20:00

Veszprém az ENSZ-ben

2023. október 2. és 3. között rendezték meg a III. Polgármesterek Fórumát az Egyesült Nemzetek Szervezete UNECE, azaz az ENSZ Európai Gazdasági Bizottság szervezésében. Az eseményen Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere képviselte Veszprémet és hazánkat egyaránt.

Veol.hu

Veszprém számos jó példával szolgált

Forrás: Violaine Martin

A fórumon lehetőség nyílt kerekasztal beszélgetések során  tapasztalatcserére és jó gyakorlatok megosztására a világ különböző pontjairól érkező résztvevőkkel. Olyan témákat érintettek a döntéshozók, mint a városok fenntarthatóságot célzó intézkedései, természeti katasztrófákkal szembeni ellenálló képesség növelése vagy a fenntartható fejlődési célok és gyakorlati megvalósításuk a hétköznapokban. Rendkívül érdekes volt látni, hogy bár földrajzilag, afrikai, dél-amerikai, közel-keleti városok is képviseltették magukat, és nagyságban is eltérő, például Róma, Bécs, Helsinki városainak képviselői is jelen voltak, számos metszéspontot lehetett találni. A városok zsúfoltsága, hatékony közlekedés, lakhatási kérdések, klímavédelem, energiahatékonyság mint olyan területek, amely világszinten is megjelennek a városokban.

Forum of Mayors 2023
Kulcsfontosságú eseményen képviselte városunkat az alpolgármester, hiszen a fenntarthatósági célok eléréséhez erős városok tudnak hozzájárulni
Forrás: Forum of Mayors 2023/Violaine Martin

– Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan! Az esemény kulcsfontosságú, hiszen a fenntarthatósági célok eléréséhez erős városok tudnak hozzájárulni, mivel a válságos időszakok – klímaváltozás, járványhelyzet, természeti katasztrófák – okozta problémák kezelését is helyben kell megvalósítani – nyilatkozta Hegedűs Barbara

Örömmel számolt be a panelbeszélgetésen arról, hogy Veszprém számos jó példával szolgálhat, hiszen az elmúlt években kiemelt figyelmet fordítottunk a környezetvédelmi megoldások beépítésére és olyan fejlesztések megvalósítására, amelyek a város fenntarthatósággal kapcsolatos céljait is támogatják.  Zöld város program keretén belül újjászületett a város belvárosi parkja, az épített örökség fenntartható újra hasznosítására kitűnő példa az Acticity projekt, vagy a városi közlekedési rendszer fejlesztése új környezetbarát buszokkal és a közbringa rendszerrel. Az Európa Kulturális Fővárosa program megmutatta, hogy a kultúrán keresztül a közösségfejlesztés, a városi épületek fenntartható módon való újjászületése mind hozzájárul ahhoz, hogy a városi polgárok sajátjuknak érezzék környezetüket, azáltal a városi terek ápolása és védelme a mindennapok részévé válhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában