Nedűk

2023.11.13. 16:00

A Badacsonyon is megkóstolták az újbort Márton-napon

Idén is megtartották az újbor kóstolásával, tökfaragással, tombola sorsolással egybekötött hagyományos Márton-napi vigasságot Badacsonytomajon a városháza előtti téren.

Szijártó János

Tizenkilenc gazda borából készült a Márton-napi cuvée, amelyet szombaton kóstolhattak meg a hagyományos vigasság alkalmával a felnőtt résztvevők

Fotó: Szijártó János

A tökfaragó versennyel egybekötött színes programokon Navracsics Tibor miniszter, országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket, Krisztin N. László polgármesterrel együtt. A vigasságot a szervező Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület nevében Borbélyné Galambos Gabriella nyitotta meg, majd a már említett köszöntők mellett Bedy Imre plébános áldotta meg a Borbély Tamás hegyközségi elnök által csapra vert Márton-napi újbort. Az idei Márton-napi cuvée tizenkilenc gazda borából készült, amit a résztvevők a helyszínen meg is kóstolhattak, amihez a házigazdák tépett libahúsos-töpörtyűs zsíros kenyeret, pogácsát, édes és sós süteményeket, őszi finomságokat kínáltak.

Fotó: Szijártó János


Navracsics Tibor beszédében a helyi közösségépítés fontosságáról beszélt, illetve a badacsonyi hagyományok jelentőségéről. Majd a Badacsony Vinum Vulcanum Borlovagrend Márton-napi Újbor Ünnepén úgy fogalmazott, hogy Magyarország egyik legszebb történelmi borvidéke a badacsonyi, ahol már a kelták idején is termesztettek szőlőt és ez a hagyomány a mai napig fennmaradt. Hozzátette, a borrend a kulturált borfogyasztás méltó képviselője, céljuk a hagyományok ápolása, a fajta hírnevének védelme és az itteni borkultúra megismertetése.

A gyerekek a töklámpás készítésében jeleskedtek Fotó: Szijártó János


Krisztin N- László polgármester arról szólt, hogy mit jelent a helyieknek és az idelátogatóknak a Badacsony, és egyben köszönetet mondott a Turisztikai és Borút Egyesületnek, amiért idén is megszervezték a hagyományos Márton-napi vigasságot, immár tizenhetedik alkalommal. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában