Verseny

2023.11.20. 08:00

A Balaton híres kopoltyúsa, a garda lehet az év hala

A 2024-es év halát a réticsík, a garda és a laposkeszeg közül lehet kiválasztani. A szavazatokat 2023. december 31-én déli 12 óráig kell leadni a Magyar Haltani Társaság honlapján.

Veol.hu

A garda is a jelöltek között van az Év hala versenyen

Forrás: Magyar Haltani Társaság

A Magyar Haltani Társaság az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: az idén immár 15. alkalommal kerül sorra az „Év hala” választás, melynek célja őshonos halaink ismertebbé tétele, népszerűsítése. 

A választás egyik jelöltje a hajdani mocsárvilág tömeghala, a napjainkban még többfelé megtalálható, de állománynagyság tekintetében már rendkívüli mértékben visszaszorult réticsík. Egykori jelentőségét jól mutatja, hogy a 19. században még egy foglalkozás, a csíkászat is a nevét viselte. Ma már féltett és védett halunk, természetvédelmi értéke példányonként 10 ezer forint.

A másik választható faj a Balaton híres hala, a garda, melynek hajdani halászata Herman Ottó írása nyomán vált ismertté. Népszerűségének köszönhetően egy sokak által látogatott tihanyi rendezvény, a Garda Fesztivál vagy rövidebben Gardália is viseli ennek a különös és szép halunknak a nevét.

Harmadik jelöltjük a közepes és nagyobb folyóvizekben otthonos, de a kissé áramló vizekben másutt is előforduló laposkeszeg. Jellegzetessége a kissé nyújtottabb testforma, a felfelé nyíló száj és a hosszú farokalatti úszó. No meg az is, hogy oldalról erősen lapított, aminek köszönhetően könnyű ropogósra sütni, az íze pedig kiváló.
A Haltani Társaság minden halak iránt érdeklődő személy szavazatát szívesen fogadja, de jó tudni, hogy egy helyről csak egyetlen jelölést fogad el a rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában