Halászmúlt

2023.11.19. 17:25

Megsütötték a halat: tömegeket vonzott Tihanyba a Garda fesztivál +fotók

Büszkén tekint Tihany a halászmúltjára, a keményen dolgozó emberekre, akik ezzel a nehéz munkával keresték kenyerüket, és évszázadokon át az egyik legfontosabb megélhetési forrás a hal, a garda volt, érvelt Tósoki Imre polgármester a Garda fesztivál mellett, amellyel emléket állítottak elődeiknek, és amit 21. alkalommal szerveztek meg a hétvégén.

Kovács Erika

A fesztivál népszerűsége évről-évre töretlen Tihanyban

Fotó: Nagy Lajos / Napló

A tömegeket vonzó esemény fővédnöke Kontrát Károly országgyűlési képviselő, díszvendége Mohács, védnöke Pávkovics Gábor, Mohács és Tósoki Imre, Tihany polgármestere volt. A fesztivál egyik kiemelkedő látványosságát jelentette a garda sütése a Visszhang -dombon, ahol a falugondnokság képviselői a hagyomány szerint minden egyes halat hetvenkétszer beirdaltak, hogy a legapróbb szálka is átsüljön, majd a gardákat orgonavesszőre fűzték, ugyanis így marad meg a hal eredeti íze, aztán sós-pirospaprikás bundába forgatták. 

A hagyomány szerint idén is Vesztergám Miklós tárogatóművész fogadta a vendégeket a hajóállomáson, szombaton, mások mellett Pávkovics Gábort, Mohács polgármesterét és Varró János tihanyi alpolgármestert, majd kihajóztak a garda vermelőhelyére, a Tihanyi Kúthoz. A hajón Mohács és Tihany vezetői méltatták a fesztivál jelentőségét, mely emléket állít a halászoknak. Mohács elöljárója, mely hazánk legdélebbi Duna-parti települése, kiemelte, náluk is halászatból éltek annak idején az emberek, így hasonló a két település múltja. 

Garda Fesztivál 2 Tihany
Az program részeként megkoszorúzták a garda szobrot a parton 
Fotó: Szabó  Zsolt / Tihany TV

Közben Titz Tibor vőfély, a tőle megszokott ízes, humoros stílusban a garda jelentőségéről mesélt. Rengeteg érdeklődőt vonzott, amikor meggyújtották a szőlővenyigét és ropogósra sütötték a halat, ami pillanatok alatt elfogyott. A környékbeli sütödékben, vendéglőkben is főként a halas ételek iránt érdeklődtek az egész országból érkezett emberek. 

Később a parton megkoszorúzták a garda szobrot a Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara közreműködésével. Szép esemény volt, amikor ünnepélyes körülmények között fogadták a halat a hajóállomáson, majd Tósoki Imre polgármester és Varró János alpolgármester annak rendje-módja szerint rendkívül díszes menetben, az országból érkezett borrendek kíséretében fateknőben, növényágyon vitte a halat a Bencés Apátsághoz, ahol Korzenszky Richárd emeritus perjel megáldotta azt az újborral együtt. A perjel beszédében egyebek mellett az összefogást, a szeretet, az emberséget és a család jelentőségét emelte ki. 

A fesztivál népszerűségét jelzi, hogy a Benke László mesterszakács és mestercukrász emlékére szervezett halászlé és halétel-főző emlékversenyt meg sem hirdették, így is több mint 30 csapat jelentkezett rá az egész országból, akik kitűnő ételeket főztek a Visszhang-dombon vasárnap. A szervezők, a Tihanyi Legenda Kft. és a Németh László Művelődési Ház és Könyvtár, a gasztronómiai kínálat mellett rendkívül gazdag, a rendezvényhez illeszkedő programokról is gondoskodtak, szerveztek borrendi avatást, külön gondoltak a családokra, gyermekekre. Így például a Balatoni Limnológia Kutató Intézet interaktív bemutatót tartott, Badacsonyból pedig játékparkot hoztak. Civil ízek utcája címmel jótékonysági bazárt tartottak a félsziget oktatási-nevelési intézményei. 

Garda fesztivál
Tósoki Imre polgármester (középen), Bakos Péter (balról) és Urbancsok Zsolt, a Tihanyi Horgász Egyesület elnöke a Pro Tihany díj átadóján, pénteken a Garda fesztivál előestéjén, a Magtárban 
Fotó: Kovács Erika  / Napló

A hangulatot fokozta mások mellett a Nyirettyű és Alma zenekar, a Tihanyi Asszonykórus, kitűnő műsort adott elő Mohács, sokan elmentek a retro diszkóba. A fesztivált már péntek este megkezdődött, amikor kimagasló munkáért Bakos Péter és a Tihanyi Horgász Egyesület (THE) vehette át a Pro Tihany elismerést Tósoki Imre polgármestertől. A fesztivált az önkormányzat, a Tihanyi Legenda Kft., a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., a Vinitores Tychonienses Borlovagrend és az OTP Bank támogatta. 

A rendezvény kapcsán rendkívül színes, egyedi programokat szerveztek a Tihanyi Bencés Apátságnál, melyekről részletesen később írunk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában