Veol podcast

2023.11.16. 11:00

A Magyar Tudomány Ünnepe

A Tudomány: válaszok a globális kihívásokra mottó jegyében szerveződik idén a Magyar Tudomány Ünnepe eseménysorozat, amelyet a hazai tudományos eredmények bemutatása céljából húsz évvel ezelőtt hívott életre a Magyar Tudományos Akadémia.

Komaniczki Zoltán

Veszprémben a Pannon Egyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Akadémiai Bizottsága közös ünnepségén nyitották meg a programfolyamot az egyetemen.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora, a VEAB elnöke beszédében szólt róla, az összeolvadó és egymást erősítő globális válságok oka, hogy az emberiség lényegében elszakította magát a természettől.

Az ünnepségen felszólalt Hudecz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke, aki szerint a tudomány művelőinek alapvető feladata, hogy hiteles emberként, hiteles kutatóként a tudomány hiteles eredményeit és iránymutatásait eljuttassák az emberekhez.

Előadásában Dobos Endre professzor, a Miskolci Egyetem tanszékvezetője, a Magyar Talajtani Társaság, a Talajtérképezési és Talajgenetikai szakosztályának elnöke, illetve a Nemzetközi Talajtani Társaság Talajgenetikai Osztályának elnöke Magyarország talajtani adottságairól beszélt – felhívta a figyelmet, az intenzív mezőgazdasági terhelés miatt a művelt réteg szerkezete tönkrement; a termőtalaj érdekében új mezőgazdasági módszerekre van szükség.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában