Négylábú barát

2023.11.10. 14:00

Átkelt a szivárványhídon Mese, a terápiás kutya

Leleplezték a Mesét, a golden retrievert ábrázoló rajzot Ajkán, a Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvárban a minap.

Kovács Erika

Fotó: Gyarmati László    

– Kimondhatatlan a fájdalom, amit érzek Mese elvesztése miatt – mondta könnyeivel küszködve Papné Takács Ágnes terápiás kutyafelvezető, pedagógus, a négylábú gazdája. Felidézte, imádott és okos kutyája kilencévesen, egy gyógyíthatatlan betegség miatt hetek alatt elment. Felidézte, a négylábúval évek óta jártak a helyi és a Veszprém vármegyei óvodákba, iskolákba, ahol Mesével játékos körülmények között tanulták meg a gyerekek például a szelektív hulladékgyűjtést, a környezet- és állatvédelmet, a felelős állattartást. Ágnes elment hűséges társával az intézményekbe egyebek mellett a különféle világnapokon, így az állatok világnapján, a madarak, fák és a Föld napján, a víz világnapján, és a témához illő játékos feladatokba vonták be a gyermekeket, akik mindig szívesen látták Mesét, csodálták, simogatták, nagyon szerették. 

– Alighanem Mese kedvessége, fegyelmezettsége és a belőle áradó mérhetetlen szeretet miatt várták annyira a gyerekek a négylábú vendéget – vélekedett Papné Takács Ágnes, aki pontosan emlékszik arra, hogy Mesével az utolsó terápiás foglalkozáson a Molnár Gábor iskolában járt Ajkán, júniusban. Ágnes arról is beszélt, hogy befogadta az öreg Charlie-t, mert gazdái nem tudtak gondoskodni róla tovább. Charlie Mese nagy barátja volt, és Ágnes úgy gondolja, Mese küldte neki, hogy megvigasztalja, miután július 12-én hajnalban örökre elaludt. Szomorúan mondta, hogy másfél év alatt három imádott, okos kutyáját veszítette el, így Buksit, a pulit és Démont, a belga juhászt is. 

Ágnes kiemelte, sokat segít neki fia kutyája, Lego is, az olasz vízikutya, mert vele folytatják azt, amit Mesével elkezdtek. 

A megható megemlékezésen Simon Judit, a könyvtár vezetője leplezte le Márton Csaba grafikus- és festőművész alkotását, mely Mesét ábrázolja. Az okos négylábú ugyanis többször járt a könyvtárban is, ahol tiszteletbeli taggá fogadták. 

Az esemény szép mozzanatát adta, amikor Kissné Laczay Ágnes, az első ajkai terápiás kutya, a belga juhász Alice gazdájaként idézte fel Mese emlékét, majd Szolga Andrea, az Eötvös Loránd–Kossuth Lajos Általános Iskola tanára, valamint Némethné Ramasz Vanda terápiás kutyafelvezető, pedagógus emlékezett Mesére, ugyanis a labrador Édennel, terápiás kutyájával sokat dolgoztak együtt az oktatási intézményekben. Nagyon megható volt, amikor a gyerekek sírva helyeztek el rajzokat, gyújtottak apró mécsest az emlékhelynél. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában