Elővigyázatosság

2023.11.08. 08:13

Ezt minden autósnak tudnia kell: kivágják a veszélyes fákat a Gerence völgyében

A közlekedőkre veszélyt jelentő fák kivágása kezdődik meg az elkövetkező hetekben a Bakonybél és Gerencepuszta közötti útszakaszon. Az élet- és a balesetveszély elhárítása átmenetileg forgalomkorlátozásokkal jár.

Rimányi Zita

Gyakran előfordultak fakidőlések a Bakonybél és Gerencepuszta közötti útszakaszon. A meredek, veszélyes terepen történő fakitermelés rendkívüli körültekintést igényel. A helyszín adottságai miatt a munkálatok részben időszakos forgalmi korlátozással járnak, ezért az erdészet kéri a közúton közlekedők fokozott figyelmét és türelmét

Forrás: Bakonyerdő Zrt.

A Bakonyerdő Zrt. tájékoztatása szerint hosszú egyeztetések és előkészítő munka után, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal erdészeti osztályának hatósági elrendelése alapján kezdődik el az elkövetkezendő hetekben a veszélyes fák kitermelése a biztonságos közlekedés, az élet- és balesetveszély elkerülése érdekében a Bakonybél és Gerencepuszta közötti útszakaszon. Bakonybél község táblával jelezett határától a közvetlen veszélyt jelentő sávban, mintegy ötszáz méteres szakaszon, harminc méter szélességben kivágják a fákat. A további szakaszokon, a fiatalabb korosztályú erdőkben csak egy-egy veszélyes fát távolítanak el a helyéről.

Mi vezetett idáig? Mi indokolja a hatékony megoldást jelentő lépést? A Bakonyerdő Zrt. közleményéből kiderül, hogy korábban gyakran előfordultak fakidőlések, balesetek ezen a részen. Több éve folyik is az eseti kárelhárítás. Ugyanakkor a rendkívüli állapotromlás okán vizsgálat is indult, terepbejárásokat tartottak szakértők. Ezek során a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a természetvédelmi hatóság, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, az erdészeti hatóság és a Bakonyerdő Zrt. szakemberei egyetértettek a munkák mielőbbi végrehajtásával.

A meredek, veszélyes terepen történő fakitermelés olyan feladat, amely rendkívüli körültekintést igényel. A helyszín adottságai miatt a munkálatok részben időszakos forgalmi korlátozással járnak, ezért az erdészet kéri a közúton közlekedők fokozott figyelmét és türelmét. A várhatóan 2023 novemberében elkezdődő munkák előreláthatólag három-négy hetet vesznek igénybe.

Az említett útszakaszon az idős, egészségügyileg meggyengült, száradófélben lévő fákat, azaz a balesetveszélyesnek minősített egyedeket a fakitermelési folyamat során a megfelelő szakképesítéssel rendelkező fakitermelő szakemberek kidöntik. A területen a termelési munkákat követően megkezdődik a kőomlást elhárító megoldások megvalósítása és az erdő felújítása, facsemeték ültetése. A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal engedélyével és elrendelésével zajló beavatkozás kizárólag a terepi bejárásokon és felméréseken kijelölt, a közúti közlekedésre veszélyt jelentő fákat érinti – hangsúlyozza a Bakonyerdő közleménye.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában