Időszakos forgalomkorlátozás

2022.11.07. 16:00

Elkezdődött a balesetveszélyes fák kitermelése a Gerence-völgyben

Az úton keresztben fekvő fák miatt kellett a napokban többször is pár percet várakoznunk autónkkal a Gerence-völgyben haladó úton, Huszárokelőpuszta közelében.

Rimányi Zita

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A munkásoktól megtudtuk, ők döntötték az útra a kivágott törzseket, a szakszerű munkát, az ágak gyors eltakarítását pedig fotósunk megörökítette. A Bakonyerdő Zrt.-től kapott tájékoztatásból a részletek is kiderültek. Ugyanis hosszas egyeztetések és előkészítő munka után elkezdődött a balesetveszélyes fák kitermelése az Ugod-Huszárokelőpuszta és Odvaskő Hotel közötti útszakaszon, ami időszakosan forgalomkorlátozásokkal jár, érinti a közlekedőket. A korábbi időszakban előfordult fakidőlések, balesetek miatt van rá szükség. Az azok okán indult vizsgálatok, terepbejárások alkalmával a szakemberek a feladat mielőbbi elvégzését javasolták. A helyszín adottságai miatt, a biztonság érdekében néha le kell zárni az utat rövid időre. Az októberben kezdődött munkák előreláthatólag három-négy hétig tartanak.
Az egészségügyileg meggyengült, csúcsszáraz vagy száradófélben lévő, láthatóan pusztuló, balesetveszélyesnek minősített fákat a fakitermelési folyamat során az arra megfelelő szakképesítéssel rendelkező szakemberek kidöntik és elszállításra előkészítik. Egészséges fák esetében a forgalmat zavaró ágakat vágják le. Számos, a kőrispusztulás jeleit mutató egyedet is kivágnak. Észak- és Közép-Európa országaiban az 1990-es évek elejétől a magas kőris erőteljes leromlási folyamata kezdődött el az erdőállományokban, gombák okozta károsítás következtében. Magyarországon 2008 első felében azonosították. Fiatal és idős állományokban egyaránt előfordul. Néhány év leforgása alatt a megbetegedett fák jelentős része elpusztul.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal engedélyével Huszárokelőpuszta közelében zajló beavatkozás kizárólag a közúti közlekedésre veszélyt jelentő fákat érinti. A Bakonyerdő Zrt. kéri az autósok megértését és türelmét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában