Jubileum

2023.11.09. 15:00

Húszéves a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara

2003-ban alapították meg a műszaki informatikai kart (MIK) a Pannon Egyetemen, a húszéves jubileumot jelenlegi és egykori munkatársak, oktatók és partnerek ünnepelték meg a minap.

Veol.hu

Forrás: Pannon Egyetem/Szabó László

Az eseményen Gelencsér András rektor köszöntő beszédében elmondta, húsz év egy generációnyi idő, ami már elegendő ahhoz, hogy az ember visszatekintsen és számot vessen eredményeiről. Sikerekből pedig van sok: a MIK-nek nagy szerepe van abban, hogy az országos statisztikákban előkelő helyeken szerepel az egyetem. Megköszönte egykori és jelenlegi munkatársainak a karon végzett munkát és azt, hogy mindannyian öregbítik az egyetem hírnevét is.

Csillag Zsolt kancellár két vezető szakembert emelt ki, akik nélkül a kar ma nem ünnepelhetne. Friedler Ferencnek, a kar első dékánjának, későbbi rektornak volt egy víziója: létrehozni Magyarország első olyan informatikai karát, amelynek alapja a tudományos kiválóság, és amelynek tevékenysége nemcsak a Dunántúlon, hanem külföldön is látszik. Gaál Zoltán egykori rektor pedig elsőként ismerte fel, hogy a Veszprémi Egyetemnek csak akkor van jövője, ha képzési és kutatási portfólióját szélesíti, és meg is jeleníti ezt a szervezet felépítésében. Húsz év távlatából kijelenthető, hogy döntéseik és munkájuk hozzájárult az intézmény fejlődéséhez. 

Süle Zoltán dékán elmondta, hogy a kar három fő eleme az oktatás, kutatás és a projektfejlesztés. Szoros az együttműködés piaci partnereikkel is, és legfőbb céljuk, hogy gyakorlatorientált képzést nyújtsanak a hallgatóknak. A karon végző szakemberek kezébe rangos diplomát adnak, valamint fizetésük is kimagasló az országos átlagot tekintve.

Gerzson Miklós docens felelevenítette, hogy a kar alapjait már 1988-ban letették, amikor elindult a mérés és automatizálás szak Vass József vezetésével. 1989-ben Roska Tamás vezetésével megkezdődött az informatikus szak tantervének kidolgozása. 1991-ben elindult a villamosmérnöki főiskolai szak és az okleveles mérnökinformatikus-képzés, majd szintén ebben az évben alakult meg a műszaki informatika és automatizálás tanszék. 1996-ban elindították a műszaki informatikai alkalmazások PhD programot, majd 2000-ben megalakult az Informatikai Tudományok Doktori Iskola. 2002-ben nyolc professzori kutatólaboratóriumot alapítottak. 2003-ban megalapították a műszaki informatikai kart, s az elmúlt 20 évben a fejlődés töretlen: informatikatanár-képzést indítottak, bevezették a duális képzési formát, öt új mesterképzés indult és számos más eredményt tudhatnak magukénak.

Hangos Katalin professzor a kutatólaboratóriumok, kutató-fejlesztő központok és a doktori iskola bemutatásának szentelte előadását, méltatva azok alapítóit, munkatársait, valamint előremutatott, hogy rengeteg tervük van a jövőre nézve is. Süle Zoltán és Gelencsér András emléklapot adott át Piglerné Lakner Rozália docensnek, Czúni László docensnek és Hartung Ferenc professzornak.

Az ünnepség fényét emelték a kulturális műsor tagjai: Hartmann Domonkos, Hatás Andrea, Pölczmann Szofi, Takáts Bogi és Vincze Eszter. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában