Csillagvizsgáló

2023.11.20. 10:00

Kisbolygó után csillagda is őrzi Klaudia emlékét Ajkán

Csillagvizsgáló építésével állít emléket a Bakonyi Csillagászati Egyesület a tragikusan fiatalon, mindössze 33 évesen elhunyt alapító és elnökségi tagjának, Ivanics-Rieger Klaudiának.

Tisler Anna

A beruházást az elnök, Ivanics Ferenc és barátai, az egyesület tagjainak egy csoportja végezte szabadidejében

Forrás: Bakonyi Csillagászati Egyesület

A padragkúti Asztrokertben felépült csillagvizsgálót Klaudia halálának első évfordulója környékén, 2024 első félévében adják át a csillagászat, a természettudomány iránt érdeklődőknek. A beruházást az elnök, Ivanics Ferenc és barátai, az egyesület tagjainak egy csoportja végezte szabad idejében. A költségeket az egyesület saját bevételei fedezték. 

Ma már csaknem kész a  szabadtéri csillagászati bemutatóhely, ahol csillagvizsgáló, teakonyha, kényelmes mosdó, parkoló várja a csillagos égbolt szerelmeseit. A csillagda logóját egy ajkai grafikus, Nimsz Sára Laura tervezte támogatásként. Ivanics Ferenctől megtudtuk, a hely ingyenesen fogadja a programokon az érdeklődőket, főként az iskolás csoportokat. 

Klaudia tanár volt, kiemelten kezelte, hogy a diákok érdeklődését felkeltse, megnyerje őket a természettudománynak. Ezt a célt szolgálták többek között a gyerekeknek kiírt alkotó pályázatok, amelyekre az ország minden részéről érkeztek jobbnál jobb alkotások. Számos iskolában tartott érdekes előadást. A hátránnyal küzdők számára az esélyegyenlőség biztosítása is kiemelt helyen szerepelt a tervei között. Az élet még megadta számára, hogy a vakok és gyengénlátóknak számára általa kitalált Tapintható Univerzum 3D dombornyomott darabjait, csaknem százat tagtársai segítségével elkészíthesse, majd elindítsa országjáró útjára. Amíg állapota engedte, dolgozott, terveket szőtt. Többek között egy mindenki előtt nyitott közösségi csillagdáét is. A telek kiválasztásában még részt tudott venni. Az építkezés már nélküle történt. 

Klaudia a rendelkezésére álló rövid idő alatt komoly elismerést vívott ki a csillagász társadalomban. Halálának második hónapfordulóján, 2023. március 20-án a Nemzetközi Csillagászati Unió  közzétette a (35459) Klaurieger = 1998 DG20 kisbolygó nevét, ami a Mars és a Jupiter bolygó közötti aszteroidaövezetben kering. Az aszteroida egy 5,2 kilométeres átmérőjű, sziklás égitest, amely közel 4 év alatt kerüli meg a Napot. Az ajkai csillagászok úgy tudják, hogy Klaudia a második magyar  amatőr csillagász nő, akiről égitestek neveztek el.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában